Bitcoin (BTC) gebruiken zonder internet met de Blockstream satelliet

Bitcoin (BTC) is al enige tijd niet meer alleen op de aarde beschikbaar. Bitcoinbedrijf Blockstream lanceerde in 2017 een service waardoor je de bitcoin blockchain kunt bereiken via een satelliet in de ruimte.

Je kunt hiermee transacties streamen met behulp van de satelliet. Maar ook je node synchroniseren en zo weer in contact staan met de rest van het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In gesprek met BitcoinMagazine.com legt ingenieur Grubles van Blockstream uit waarom dit belangrijk is.

De hele wereld

De bedoeling van bitcoin is simpel: een zo decentraal mogelijk netwerk creëren voor een monetair systeem dat niet afhankelijk is van de centrale partijen. Wat hoort daarbij? Een manier om het te gebruiken als de shit de spreekwoordelijke fan raakt.

De satelliet is gratis te bereiken van over de hele wereld. Je hebt wel de hardware nodig om te communiceren natuurlijk.

Grubles: ”Het is belangrijk om pro-actief te zijn en infrastructuur te bouwen waardoor je niet helemaal afhankelijk bent van het huidige systeem.” Een eventueel wereldwijd verbod op bitcoin ziet hij niet gebeuren, maar het is goed om het netwerk van bitcoin zo divers mogelijk te houden.

Grubles laat in onderstaande tweet zien hoe het gebruik van de satelliet er hier op aarde uit ziet. Deze manier van communiceren met het netwerk is vele malen moeilijker te censureren en te monitoren dan het internet.

Satelliet

De satelliet is overigens niet van Blockstream zelf. Zij huren bandbreedte van een andere partij die satellieten in de ruimte heeft. Er hangen op dit moment vier verschillende satellieten in de ruimte die jouw bitcoin transacties kunnen verwerken.

In sommige gebieden van de wereld is het internet niet zo goed geregeld. Als je geen internet hebt maar toch je node wil synchroniseren met het netwerk en een transactie wil doen, dan moeten er alternatieven zijn.

In Venezuela bouwt een ondernemer aan een mesh netwerk waarmee je bitcoin offline kunt betalen, zelfs tijdens stroomuitval.

Als je in staat bent zelf een mesh antenne te installeren dan kun je communiceren met het bitcoin netwerk via de satellieten.

Een kleine maar belangrijke sidenote: je bent in deze situatie nog wel afhankelijk van de beheerders van de satelliet. Als deze uit de lucht wordt gehaald of er wordt geen bandbreedte meer beschikbaar gesteld, vervalt deze mooi oplossing.

Bitcoin netwerk

Het bitcoin netwerk wordt op allerlei manieren ondersteund en uitgebouwd. Dit soort initiatieven zijn leuk om mee te spelen, maar tegelijkertijd voor sommige mensen ook van levensbelang.

Wanneer je bitcoin bezit, maar woont in een gebied waar het gebruik van BTC verboden is dan moet je overigens wel oppassen. De data is openbaar, je moet dus goed weten wat je doet wanneer je communiceert met de satelliet.

Toch kan het een manier zijn om op een andere manier gebruik te maken van bitcoin. Meer keuze en mogelijkheden zijn altijd goed. Als het écht nodig is, dan kun je zonder internet dus ook gebruik maken van bitcoin.

Kom gezellig langs op Telegram en praat mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...