‘Satoshi bedacht GPU mining om netwerk in jonge jaren te verdedigen’

986 totale weergaven

Volgens een oldskool Bitcoin (BTC) developer bedacht Satoshi Nakamoto GPU mining om het nog jonge netwerk te beschermen tegen aanvallen.

Satoshi is het pseudoniem van de bedenker(s) van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Pizza en development

Laszlo Hanyecz was een van de eerste bitcoin ontwikkelaars. Naast zijn vroege betrokkenheid bij het project staat hij ook bekend als de man van de eerste bitcoin transactie in ‘de echte wereld’. Hanyecz betaalde 10.000 BTC voor twee pizza’s in 2010.

Dat is nu een fortuin waard, maar was toen vooral een mijlpaal voor BTC als betaalmiddel.

Hanyecz wordt vaak benoemd als de bedenker van GPU mining voor bitcoin. In gesprek met Cointelegraph geeft hij echter aan dat Satoshi het eerder heeft bedacht dan hij. Hij had al meerdere versies van het algoritme.

De post van Hanyecz over GPU mining op Bitcointalk.org

'Satoshi bedacht GPU mining om netwerk in jonge jaren te verdedigen'

Rustig aan

Volgens Hanyecz was een van de eerste emails ooit die hij ontving van Satoshi kreeg een reactie op GPU mining. Satoshi was niet blij met de ontwikkelingen. Hij vroeg zelfs om de ontwikkeling wat terug te schroeven.

In het begin van bitcoin was er geen specifieke mining hardware voor bitcoin. Satoshi wilde graag dat mensen op hun laptop bij konden dragen aan het netwerk en bitcoin konden verdienen.

Het verzamelen van bitcoin an sich zag hij niet als een probleem. Maar de aantrekkingskracht voor het project was volgens Satoshi onder andere dat iedereen met een laptop mee kon doen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]“Hey, can you go slow with this? <..> Look, I don’t care if people hoard the Bitcoin, I don’t care if the wealth is concentrated. But right now, the big attraction is that anybody can download Bitcoin and start mining with their laptop.”[/penci_blockquote]

Hanyecz denkt dat Satoshi al vroeg inzag dat het minen van bitcoin uit zou groeien tot een industrie, maar hij wilde dat proces vertragen om de adoptie niet in de kiem te smoren.

51% aanval

In een ander gesprek mailde Hanyecz zijn GPU miner code naar Satoshi. Als reactie deelde Satoshi zijn versie van de code die hij klaar had staan als er een aanval plaats zou vinden op het netwerk.

Hanyecz: ”Het was nog niet geïmplanteerd in bitcoin, maar hij had wel GPU mining code en hij zei dat het klaar stond als hij het netwerk moest verdedigen.”

Satoshi had de software klaar, maar die van Hanyecz heeft uiteindelijk gewonnen. Hanyecz geeft aan dat dat mogelijk komt omdat Satoshi het niet te snel wilde optimaliseren.

Een efficiëntere manier van minen zou namelijk zorgen voor een stijging in de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin. En dat maakt het in de regel minder aantrekkelijk voor kleinere miners om te starten.

Mining

Tegenwoordig is het minen van bitcoin een miljarden industrie waar iedereen strijdt om de meest efficiënte set-up. Maar het lijkt erop dat Satoshi in de begin dagen de ontwikkelingen op dit gebied zo lang mogelijk wilde rekken.

Meer lezen over mining? Lees dan: Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC)

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminingSatoshi

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...