Discussie in de Bitcoin community: bits en bitcenten, of toch sats?

Adam Back, de CEO van Blockstream, veroorzaakte de laatste dagen voor een relletje op Twitter. Hij opende de discussie over de verdeling van de eenheid Bitcoin (BTC). Waar we euro’s een eurocenten hebben, ligt dit bij de cryptovaluta anders. Moeten we overstappen van sats naar bits en bitcenten, of toch niet?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kleine beetjes Bitcoin

Adam Back is een grote en gerespecteerde naam in de Bitcoin community. Hij werkt bij het Canadese Blockstream en was er sinds het begin van Bitcoin bij. Hij is zelfs in de whitepaper van Satoshi benoemd met zijn project HashCash.

Deze prominente Bitcoiner pleit er nu voor dat de Bitcoiners de meeteenheid ‘satoshi’, ook wel bekend als de ‘sat’ moeten vergeten. Hij is van mening dat het verwarrend is en dat het “tijd is voor een reboot naar bits.”

Het probleem ligt (volgens Back) in de orde van grootte van de eenheden. Een sat is de kleinste hoeveelheid Bitcoin die we op het on-chain netwerk kunnen meten: het is één-honderdmiljoenste van een Bitcoin. Of anders geschreven, 1 BTC = 100.000.000 sats.

Maar volgens Back moeten we teruggaan naar het gebruik van bits als de kleinste meeteenheid. Dit zou volgens de computerwetenschapper veel makkelijker zijn.

Bits versus sats

Hij pleit voor het gebruik van bits, een miljoenste van een Bitcoin. Hierbij geldt dan dat 1 BTC gelijk staat aan 1.000.000 bits. En in zo’n geval representeert 1 bit dan weer 100 sats.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Een basis van 1 miljoen is veel gemakkelijker dan eentje van 100 miljoen. Zelfs Bitcoin-qt (core) gebruikte jarenlang bits.”[/penci_blockquote]

Het probleem volgens Back is dat één Bitcoin veel te duur is, maar dat 1 satoshi weer veel te goedkoop is. Neem ter vergelijking een gemiddeld kopje koffie van 3 euro. Dat staat met de huidige prijs gelijk aan 18.880 sats of 0.00018880 BTC. Een makkelijkere oplossing is volgens Back om het te nomineren als 188,80 bits.

Back voegt er aan toe dat als de prijs van één Bitcoin de miljoen dollar zal bereiken, één bit gelijk even duur zal zijn als $1. Voor nieuwkomers zou het volgens Back ook makkelijker worden. Je hebt nogsteeds sats, maar gebruikt bits en bitcenten (de sats), net zoals euro’s en eurocenten.

Verwarring en onenigheid

Gezien de Bitcoin community doorgaans erg conservatief is, viel deze opmerking niet overal in goede aarde.

Vooral vanuit de Lightning community is er een weerwoord. In deze tweede laag is ‘sat the standard’ en daarnaast kun je er zelfs gebruik maken van millisats. Je kunt het ook de andersom benaderen, door te gaan werken met ksats en msats. Aan de andere kant: sats en bitcenten kunnen gewoon naast elkaar bestaan, volgens Back.

BlueWallet gooit het over een andere boeg. Zij spreken zich uit als voorstander van de satoshi en geven aan dat Back daden bij zijn woorden moet voegen door bits te gaan integreren in de Aqua en Green wallet.

Behoor jij tot kamp-sats of tot kamp-bits? Laat het ons weten in de onderstaande Twitter poll of kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCsats