Bitcoin (BTC) transactiekosten dalen sterk na halving

bitcoin transacties

De bitcoin transactiekosten zijn direct na de halving fors omhooggeschoten, maar dat is nu weer sterk afgekoeld. Na de halving waren de kosten $146 voor een transactie met gemiddelde prioriteit en $170 voor een transactie met hoge prioriteit.

Bitcoin transactiekosten

Uit on-chain gegevens van Mempool.space blijkt dat transacties met gemiddelde prioriteit nu $8,48 kosten en transacties met hoge prioriteit $9,32. Direct na de halving piekten deze kosten naar meer dan $146 voor een transactie met gemiddelde prioriteit en $170 voor een transactie met hoge prioriteit.

De hashprice-index, een manier van analysebedrijf Luxor om te kwantificeren hoeveel een miner kan verwachten te verdienen van een specifieke hoeveelheid hashrate, is ook gedaald van $182,98 per hash/dag naar $81, een niveau lager dan voor de halvering.

Bitcoin miners zijn er vanuit gegaan dat de halving de inkomsten aanzienlijk vermindert. De introductie van het Runes protocol – ontworpen om fungibele tokens op bitcoin te creëren, is live gegaan bij de halving. Dat is aangenomen als een nieuwe bron van inkomsten voor miners, want het zou leiden tot meer activiteit op het bitcoinnetwerk.

Echter, in de eerste dagen na het evenement, zijn de bodemprijzen voor de runestone NFT-collectie met bijna 50% gedaald in de laatste 24 uur met een bodemprijs van bijna 0,037 BTC volgens Magic Eden. Terwijl ordinals-collecties zoals Bitcoin Pullets en NodeMonkes respectievelijk met 11% en 8% zijn gestegen volgens gegevens van CoinGecko. Ordinals collecties genereren ook aanzienlijke transactiekosten, maar niet dezelfde inkomstenbron lijken te zijn als velen hoopten dat Runes zou zijn.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...