Bitcoin Cash-oorlog update: Bitcoin ABC implementeert controversiële reorg protection, Bitcoin SV hashrate neemt toe

Er zijn opnieuw ontwikkelingen in de burgeroorlog die gaande is tussen de twee rivaliserende forks van Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin ABC implementeerde een controversiële 'reorg protection' en wordt daardoor van alle kanten bekritiseerd, terwijl de hashrate (processorkracht) van Bitcoin SV een stevige comeback maakte na een dip eerder deze week. Ondertussen neemt de onrust in de community toe over het 'splitten' van Bitcoin cash (BCH) vanwege het mogelijke risico met slechts één variant Bitcoin Cash te blijven zitten.

Bitcoin ABC implementeert reorg protection

Ter bescherming van de Bitcoin ABC blockchain werd op 21 november een upgrade uitgevoerd op de Bitcoin Cash ABC blockchain om een zogenaamd 'reorg protection' mechanisme te implementeren. Wanneer een reorg (reorganization) van de blockchain plaatsvindt kan dat een 51%-aanval zijn van vijandige miners met als doel de blockchain met een alternatieve en langere variant te overschrijven. Daardoor kunnen transacties uit het verleden ongedaan gemaakt worden. De door Bitcoin ABC geïmplementeerde reorg protection moet ervoor zorgen dat de blockchain beter is beschermd tegen dit soort aanvallen door alle transacties na 10 blocks definitief te maken door middel van 'checkpoints'. Eventuele aanvallers kunnen daardoor de Bitcoin ABC blockchain maximaal met 10 blocks overschrijven. Voor gebruikers betekent dit dat transacties na 10 blocks als definitief kunnen worden beschouwd en dat deze door eventuele aanvallers daarna dus niet meer aan te tasten zijn. Het rivaliserende Bitcoin SV maakte eerder al een chain reorg mee van 2 blocks. Ondanks vermoedens bleek het in dat geval niet om een aanval te gaan, maar een technisch falen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kritiek

Hoewel de upgrade bescherming biedt tegen een diepgaande reorganisatie van de Bitcoin ABC blockchain ligt de upgrade nu onder vuur vanuit de community omdat het nieuwe risico's zou introduceren. Op 21 november publiceerde handelsbeurs BitMEX een analyse van de reorg protection van Bitcoin ABC waarin zij wijzen op het extra risico op onbedoelde splitsingen van de Bitcoin ABC blockchain als gevolg van de upgrade. Volgens de analyse zou het voor aanvallers nu mogelijk zijn om 10 alternatieve blocks in het geheim te minen en simultaan aan de blockchain aan te bieden om daarmee een situatie te forceren waarin er twee checkpoints ontstaan waartussen het netwerk moet kiezen met een mogelijke splitsing van de blockchain (chain-split) als gevolg.


Ook zijn er zorgen over de centraliserende eigenschappen van de reorg protection en de daarbij behorende checkpoints.


Litecoin's Charlie Lee mengde zich ook in de discussie:

Hashrate Bitcoin SV maakt comeback

Ondertussen lijkt de race om de meeste hashrate nog in volle gang. Ondanks een dip in de hashrate van Bitcoin SV eerder deze week wist het een stevige comeback te maken en af en toe zelfs de hashrate van Bitcoin ABC voorbij te streven. Op dit moment lijkt de hashrate opnieuw gelijk op te gaan.

Bitcoin Cash-oorlog update: Bitcoin ABC implementeert controversiële reorg protection, Bitcoin SV hashrate neemt toe
Bron: https://cash.coin.dance/

Splitsen van BCH mogelijk risicovol

In de Bitcoin Cash community nemen ondertussen de zorgen omtrent het splitsen van BCH coins toe. Volgens eerdere verklaringen van Craig S. Wright, de voorman van het Bitcoin SV kamp, zijn er plannen om ervoor te zorgen om de bitcoins op de Bitcoin SV blockchain af te nemen van iedere wallet die probeert de Bitcoin Cash in tweeën te splitsen. Het splitsen van BCH in BCHSV en BCHABC vereist een transactie met een bepaald kenmerk en Wright verklaarde eerder dat deze transacties zullen worden gedetecteerd en op de BCHSV blockchain als 'poisoned wallets' worden beschouwd waarvan de inhoud wordt geconfisqueerd en aan de miners van Bitcoin SV wordt uitbetaald. Door iedereen die voor Bitcoin ABC kiest van hun Bitcoin SV te ontdoen lijkt Wright een harde keuze tussen de rivaliserende blockchains te willen afdwingen. Wright zegt de uitbetaling aan de miners te zien als een extra motivatie voor miners om voor Bitcoin SV te kiezen.

Handelsbeurzen

Handelsbeurzen en andere dienstverleners in de sector zijn niet blij met de voortgaande oorlog en de onduidelijkheid die daaruit voortkomt. Slechts enkele handelsbeurzen staan stortingen of handel in de Bitcoin Cash forks toe, waarbij vooral Bitcoin SV moeite heeft om aansluiting te vinden. Handelsbeurs Kraken is één van de weinigen die handel in Bitcoin SV inmiddels wel toe staat, maar benadrukt daarbij stellig dat Bitcoin SV grote risico’s met zich meebrengt.

WARNING: Bitcoin SV does NOT meet Kraken’s usual listing requirements. It should be seen as an extremely high risk investment. There are many red flags that traders should be aware of.

Kopstukken uit de Bitcoin Cash community waren onlangs ook te gast bij CNBC's Cryptotrader om hun verhaal te doen. Daarin kwamen onder andere de voormannen uit de twee rivaliserende kampen Roger Ver en Craig Wright aan het woord.