‘Centrale banken hebben niet de intentie om met CBDC cash te laten verdwijnen’

Centrale banken hebben niet de intentie om met CBDC cash te laten verdwijnen. Dit was één van de punten die stond in een rapport van de Bank of International Settlements. Aldus de belangrijkste bank ter wereld.

Digitaal geld moet bestaan naast cash en andere betaalmiddelen en mag geen schade doen aan de monetaire en financiële stabiliteit. Daarnaast moet er ook plaats zijn voor de private sector, centrale banken mogen de rol van commerciële banken niet opslokken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CBDC geen bedreiging voor bitcoin

Central bank digital currencies (CBDC) worden vaak in één adem genoemd met bitcoin. Waarschijnlijk omdat beiden een digitale aard hebben, maar in de praktijk hebben ze weinig met elkaar van doen.

Bitcoin is een systeem waarin de macht over het geld losgekoppeld is van de mens. In potentie de scheiding van geld en staat. Terwijl CBDC een verlengstuk van het fiat geldsysteem zijn. Bitcoin is niet per se interessant vanwege het digitale karakter, maar vanwege de zekerheid van de monetaire eigenschappen.

Daar zou een CBDC geen verandering in brengen, al denken sommige mensen daar vaak nog anders over. Grote kans dat die mensen je ook niet kunnen uitleggen waarom bitcoin een interessante vorm van geld is.

Angst voor verdwijnen cash met komst CBDC

Er heerste even angst dat met de komst van digitaal centrale bankgeld het einde van cashgeld was aangebroken. Het verdwijnen van cash zou een enorme impact op de privacy van burgers hebben en de controlemogelijkheden van overheden vergroten.

Nu is uitgesproken dat centrale banken niet de intentie hebben om met CBDC cash te laten verdwijnen. Maar het zou het in de toekomst wel eenvoudiger maken om het uit te bannen. Interessant is wel dat bitcoin in principe ook een vorm van cash geld is, maar dan in digitale vorm.

Een toekomstig verbod op cashgeld zou in die zin wellicht weinig nut hebben. Indien bitcoin over een paar jaar een significante rol speelt op het financiële wereldtoneel, zullen we altijd een vorm van cashgeld hebben.

Lees meer over:
CBDC

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....