‘Nederlandse’ Bitcoin beurs Deribit sluit record aantal opties: $675 miljoen

Update – Derivatenbeurs Deribit heeft vandaag 675 miljoen dollar aan Bitcoin (BTC) opties gesloten. Dat maakt de derivatenbeurs bekend op Twitter.

Het gaat om 74.000 Bitcoin aan optie-contracten, de grootste expiratie uit de geschiedenis van Bitcoin opties. Deribit is opgericht door de Nederlanders John en Marius Jansen, maar het bedrijf opereert tegenwoordig vanuit Panama.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin opties

Simpel gezegd speculeer je met een optie simpelweg op een trade in de toekomst.

Een optie is een derivatenvorm, een beleggingsproduct wat zijn waarde afleidt van een onderliggende asset. Zo zijn er derivaten voor aandelen, olie en goud. Sinds eind 2017 zijn er ook derivaten voor Bitcoin, te beginnen met futures.

Het is echter het Nederlandse Deribit die als eerste op de markt komt met opties. Opties verschillen in een aantal aspecten van futures.

Beiden hebben gemeen: het zijn derivaten, een contract om te speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Weet je de juiste prijs te voorspellen, dan verdien je geld.

In formeel vakjargon: met een optie verkrijgt iemand het recht om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen.

In aanloop naar volgende week heeft Deribit de eisen voor bitcoin margin trading opgehoogd voor bepaalde klanten. Dit betekent dat het duurder is om van positie te veranderen.

Dit zorgt ervoor dat een aantal mensen mogelijk uit de markt worden gedrukt, het doel is om het risico en de volatiliteit te beperken.

‘Daling van open interest van 40%’

De expiratie heeft tot gevolg dat het aantal openstaande optie contracten fors is afgenomen, met 40% maar liefst. Het gaat om de grootste daling in ‘open interest’ uit de geschiedenis van Bitcoin.

Onderzoeker Larry Cermak van The Block komt met de volgende update van de optiemarkt. In de grafieken is de verwachte daling goed zichtbaar. Het is namelijk geen verrassing dat deze hoeveelheid opties afliepen.

Dit zijn ‘European style’ type opties, die op een vooraf afgesproken tijdstip expireren. Het merendeel van de afgelopen zijn call opties (rond $10.000) of putopties (onder $9.000).

'Nederlandse' Bitcoin beurs Deribit sluit record aantal opties: $675 miljoen

Bitcoin prijs

Wat voor gevolgen heeft deze gebeurtenis op de spotprijs? Bekijk daarvoor de technische analyse van John van Meer deze vrijdagochtend.

Berichtgeving 23 juni

Deribit zegt tegenover The Block dat ze de markt goed in de gaten houden. Als in hun ogen de markt er om vraagt zullen ze de eisen aanpassen, omhoog of naar beneden.

De lopende opties in beeld:

Via The Block en Skew

'Nederlandse' Bitcoin beurs Deribit sluit record aantal opties: $675 miljoen

Sinds maart van dit jaar is de interesse in bitcoin opties flink gegroeid.

Sinds donderdag staan er $1,2 miljard aan opties open bij Deribit. De gehele markt staat op zo’n $2 miljard volgens Skew. Openstaande contracten heet in vakjargon ‘open interest’.

Bronnen: The Block en Skew

'Nederlandse' Bitcoin beurs Deribit sluit record aantal opties: $675 miljoen

Bron: The Block

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDeribitopties

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...