Bitcoin donatie van $280.000 aan WikiLeaks na weigering uitlevering Assange

In reactie op het nieuws van de geweigerde uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten, is er een flinke donatie binnen gekomen op de website van WikiLeaks. Volgens Whale Alert heeft iemand een donatie gedaan van maar liefst $280.000 aan bitcoin (BTC).

Julian Assange

Een Britse rechter besloot gisteren dat een uitlevering van de oprichter van Wikileaks aan de VS niet doorgaat. Het risico dat Assange zelfmoord pleegt, is volgens de rechter te groot.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Britse rechter”]”Ik vind de mentale toestand van meneer Assange zodanig dat het onverantwoord zou zijn om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten.”[/penci_blockquote]

Buiten de rechtszaal hadden zich aanhangers van Assange verzameld die de uitspraak uitbundig vierden. Maar ook online was er dus blijheid, gezien de inkomende donaties, ook in bitcoin.

Bitcoin en WikiLeaks

WikiLeaks en Bitcoin zijn elkaar niet onbekend. In 2010 werd WikiLeaks wereldnieuws toen het platform geheime documenten over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan publiceerde die waren gelekt door de militair (e) Chelsea Manning.

Voorheen kreeg Wikileaks het gros van de donaties binnen via Paypal, in beheer van de Wau Holland Foundation. Centrale betaalplatformen zijn in verlegenheid gebracht. Hierdoor opende WikiLeaks in 2011 al haar eerste Bitcoin wallet.

Assange heeft zelf het hele verhaal op Reddit opgetekend in een blogpost. Hij legt hier ook de rol van bitcoin bloot.

Het zorgde voor veel opschudding, gezien Bitcoin destijds nog in haar kinderschoenen stond. Satoshi drong er in 2010 nog bij op om geen gedoe te veroorzaken rondom het nog piepjonge netwerk.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Satoshi Nakamoto”]No, don’t “bring it on”. The project needs to grow gradually so the software can be strengthened along the way.[/penci_blockquote]

Zes dagen later ging Satoshi offline. Het bleek een van de laatste bijdrages te zijn geweest van Nakamoto – de genie.

Ontvangen donaties

Maar door de ontvangen donaties in bitcoin, kon WikiLeaks toch haar kosten voor servers en dergelijke blijven betalen. De benarde situatie van Assange was in lijn met de libertaire idealen van de early adopters.

In de loop der jaren zijn er enorm veel donaties gedaan op het adres van WikiLeaks. Naar verluidt is dit in totaal nu $600.000 aan BTC waard. Gisteren kwam daar op 4 januari dus bijna de helft van binnen, namelijk $280.000. Met de recente donatie van 8,48 BTC komt het totaal van de wallet neer op bijna 20 BTC.

Een van de andere adressen van WikiLeaks heeft in de loop der jaren al meer dan 4.000 BTC verzameld (ca. $124 miljoen). De waarde van deze bitcoin is in de loop der tijd enorm gestegen.

Het is een mooi voorbeeld waarom Bitcoin werkt: het werkt voor het individu en betalingen en donaties kunnen niet gestopt worden. Het is peer-to-peer digitaal contant geld dat in benarde situaties uitkomst kan bieden.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: