Bitcoin-donaties aan Hong Kong bevroren door BitPay

Bitcoin en cryptovaluta betalingsprovider BitPay komt vandaag slecht in het nieuws. Het bedrijf weigert donaties in bitcoin over te maken naar de Hong Kong Free Press.

Hong Kong Free Press is een non-profit organisatie die is opgericht om de persvrijheid in het land te verbeteren. Het is het eerste lokale mediaplatform gefinancierd door donaties en leden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De traditionele dominante nieuwsbronnen komen met name uit de hoek van China en grote bedrijven uit dat land. In China is de website zelfs geblokkeerd.

Bitcoin donaties

De oprichter en hoofdredacteur, Tom Grundy, reageert via Twitter op de onenigheid met BitPay. Het bedrijf zou al drie weken donaties in BTC tegenhouden.

Het betalingsverkeer naar Hong Kong duurt vaak langer zegt Grundy. Dat komt doordat het bankensysteem SWIFT gebruikt en niet IBAN. Maar dat is volgens de journalist geen reden om het zo lang te laten duren. Eerder waren deze wachttijden niet het geval, dus er klopt iets niet.

Waarom BitPay de transacties niet uitkeert is onduidelijk. In Hong Kong is het momenteel een chaos. Er zijn wekelijks demonstraties met honderdduizenden en soms wel miljoenen mensen op straat. Het bedrijf kan vanuit bepaalde hoeken beïnvloed worden.

Op het moment van schrijven heeft BitPay nog geen reactie gegeven.

BitPay

Met BitPay kun je gemakkelijk bitcoin en andere cryptomunten accepteren als betaling of donatiemiddel. Hartstikke leuk, maar je geeft er wel je onafhankelijkheid mee op. Dat wordt eens te meer duidelijk na dit gedoe in Hong Kong.

Als Tom Grundy en zijn organisatie onafhankelijk willen zijn en gewoon bitcoin donaties willen ontvangen, dan kan dat met een eigen adres. Het gemak van BitPay weegt (soms) niet op tegen de nadelen.

Het is als betalingsprovider ook gevaarlijk om zomaar alles door te sluizen naar in dit geval Hong Kong. Want voor je het weet tikt een overheidsorgaan jou op de vingers.

Eerder dit jaar wees BitPay een donatie van $100.000 om branden in het regenwoud van de Amazone te bestrijden. Het bedrag was te hoog om naar een goed doel te sturen via hun services..

Wil je onafhankelijk betalen en donaties ontvangen met bitcoin? Probeer dan een eigen adres en geen extra service.

Wanneer BitPay werkt is het vast een goede service, maar wanneer het niet werkt ben je net als bij andere betalingsproviders gewoon overgeleverd aan de wil van iemand anders. Dat hoeft met bitcoin niet meer.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...