Komt er een nieuwe Bitcoin ETF in Canada? Toezichthouder kijkt naar aanvraag

In Canada lijkt opnieuw een bitcoin exchange-traded fund (ETF) onderweg. De Ontario Securities Commission in Canada buigt zich over een nieuwe aanvraag.

Arxnovum Investments doet een verzoek voor de Arxnovum Bitcoin ETF bij de toezichthouder. Als het verzoek wordt ingewilligd wordt de ETF verhandeld op de Toronto Stock Exchange onder de noemer BIT.U.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF

Bij een ETF is het noodzakelijk dat het fonds wordt gedekt door BTC. Kortom: als je dit financiële product wil aan bieden moet je naast goedkeuring ook genoeg bitcoin in kas hebben.

Het is niet het eerste financiële product zoals deze uit Canada. Eerder lanceerde vermogensbeheerder 3iQ een ETF. Deze is niet niet alleen in Canada beschikbaar, maar ook in Gibraltar.

Het doel is relatief simpel: investeerders kunnen middels dit product meedoen met de prijsbewegingen van BTC, zonder het zelf ook te hoeven aanschaffen. Interessant voor partijen die toch liever vasthouden aan traditionele beleggingen zoals een ETF.

Wie bewaart de bitcoin?

Arxnovum gaat niet zelf hun bitcoin bewaren en beheren. Daarvoor hebben ze de hulp ingeroepen van de gebroeders Wiklevoss. Met hun Gemini Trust leveren zij custodial diensten voor dit soort grote partijen.

Zij hebben de juiste papieren om het beheer op zich te nemen. Het opslaan van een groot aantal bitcoin is niet altijd even makkelijk. Als er iets mis gaan kan al het geld verloren gaan, daarom schakelen fondsmanagers vaak partijen in als Gemini.

Afwachten

In de prospectus staat duidelijk dat de bitcoin ETF een ‘hoog risico’ met zich meedraagt en dat het ook nog afwachten is of de Toronto Stock Exchange uiteindelijk het product wil noteren. Ze hebben het eerder gedaan, dus als het voorstel goed in elkaar steekt dan zit dat wel snor.

In Amerika doen partijen ook geregeld aanvragen. Recentelijk was het de beurt aan VanEck. Zij vragen opnieuw toestemming voor een Bitcoin ETF bij de Amerikaanse toezichthouder.

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFGemini

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...