Bitcoin ETF uit Hong Kong moeten op termijn ook in China te koop zijn

Harvest Global Investments wil op termijn haar bitcoinfondsen openstellen voor Chinese investeerders. Het plan is om dit via de Hong Kong Stock Connect te doen.

Harvest is een Chinese vermogensbeheerder en fondshuis, en een van de emittenten van de eerste bitcoin exchange traded fund (ETF) van Hong Kong. Nu wil het bedrijf dus ook uitbreiden naar mainland China.

Bitcoin ETF naar China?

Momenteel biedt Harvest Global haar bitcoin en ether ETF’s alleen nog aan in Hong Kong. Deze markt is erg klein, maar de regels in de speciale administratieve regio zijn dermate opgerekt, dat het sinds 2024 interessant is om de markt te betreden.

De mogelijkheid om deze ETF’s ook in China te lanceren, zou via het ETF Connect-programma van Stock Connect kunnen. Dit is een initiatief dat in 2014 werd gelanceerd om Hong Kong te verbinden met de Chinese beurzen.

Han Tongli, CEO van Harvest, vertelt op Bitcoin Asia het volgende:

“We sluiten niet uit dat we onze ETF’s willen opnemen in het connect-programma, zolang alles de komende twee jaar soepel verloopt.”

Daarbij hoort dus zeker de disclaimer dat er nog veel tijd overheen zal gaan, voordat ook het Chinese geld naar bitcoin (fondsen) kan vloeien.

Bitcoin Asia is het Aziatische equivalent van het congres in Amsterdam dat ieder jaar in oktober plaatsvindt, of de Amerikaanse variant in voorheen Miami en dit jaar Nashville.

Han merkte tijdens een panel op dat de lokale markt mogelijk de omvang van de Amerikaanse producten zou kunnen verdubbelen. Hong Kong heeft een bredere aantrekkingskracht in Azië, omdat het tamelijk neutraal terrein is. Toch is de lancering wat traag op gang gekomen, zo legt Han uit:

“Mensen zijn nog steeds sceptisch over de status van Hong Kong als een speciale administratieve regio. Het bevindt zich in China, en veel mensen willen niet dat Hong Kong om wat voor reden dan ook succesvoller wordt.”