‘Cryptobeurs FCoin niet in staat klanten $125 miljoen aan Bitcoin terug te geven’

De Chinese cryptobeurs FCoin is naar verluidt niet in staat om 7.000 tot 13.000 bitcoin (BTC) uit te betalen aan hun klanten. Dat laat de oprichter van de beurs, Jian Zhang, weten in een blogpost.

Zhang laat weten dat het in deze situatie niet gaat om een hack of oplichting, maar een ‘datafout’ en een ‘verkeerde beslissing’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Problemen

Volgens Zhang verkeert zijn bedrijf in financieel zwaar weer. De reserves die het bedrijf nog heeft is niet voldoende om alle gebruikers hun bitcoin op te laten nemen.

Klanten van de beurs kunnen via een email hun bitcoin terugvragen. Dat proces kan wel twee tot drie maanden duren, zegt Zhang.

Nieuwe onderneming

Jian Zhang laat het hier echter niet bij zitten. Hij wil met een nieuwe onderneming en zijn eigen vermogen de fondsen van FCoin gebruikers alsnog terugbetalen: ”Ik ben de rest van mijn lieven hiervoor verantwoordelijk.”

Hoe en of dat gaat lukken valt natuurlijk nog te bezien…

FCoin

FCoin was, als je het achteraf bekijkt, gedoemd om te mislukken. De beurs creëerde extra veel volume door een eigen FT token te introduceren. De handelskosten die klanten maakte werden gecompenseerd met diezelfde tokens.

Dat genereerde een een gigantisch volume. Volgens CoinDesk ging het in juni 2018 om $5.6 miljard handelsvolume.

Gebruikers werden lekker gemaakt met 80% van de omzet. Volgens de blogpost heeft Zhang zo’n $150-200 miljoen verdiend aan de onderneming. De uitbetalingen voor de omzet gingen op sommige dagen richting de 6.000 BTC.

Onkunde

De hype was ongekend en het platform bezweek onder de grote bezoekersaantallen. De prijs van de FT-token zakte in 2018 flink in elkaar. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts.

Zhang kocht met eigen geld en geld van het bedrijf de FT-tokens op om zo investeerders tevreden te maken. Volgens werd er echter misbruikt gemaakt in de software waardoor mensen meer dividend kregen dan waar ze recht op hadden.

Inmiddels zijn alle FT-tokens ‘vernietigd’ en is de website niet meer bereikbaar. Via de email kunnen klanten dus alsnog hun geld terug claimen. Maar de vraag is of dat lukt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...