Bitcoin Fear & Greed Index terug in neutraal gebied

De Bitcoin Fear & Greed Index is een indicator om het sentiment in de markt te bepalen over de korte termijn koers van bitcoin. Op het moment van schrijven zijn we voor de beroemde index weer terug in neutraal gebied.


De index geeft een score van 0 tot 100 en op 19 november dook de index naar een bodem van 34, wat betekent dat er volgens de meter angst in de markt is. De score van 34 was het laagste punt sinds begin oktober. Het bijzondere is dat we op 9 november nog op een score van 84 stonden, een punt dat we 8 maanden niet hadden gezien.

Fear & Greed index is volatiel

Voor de lange termijn koers van bitcoin hoeven we niet naar de Fear & Greed index te kijken, maar voor de korte termijn kan het een interessante raadgever zijn. Hoe hoger de score van de meter, hoe groter de kans over het algemeen is op een terugval van de koers en andersom.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel staat de meter dus relatief laag en lijkt er voldoende brandstof te zijn voor een nieuwe run omhoog. Wat een positief vooruitzicht is voor de bitcoin koers en iets waar PlanB waarschijnlijk ook niet ontevreden over is. Die hoopt voor het einde van de maand nog altijd op een bitcoin koers van 98.000 dollar.

Hoe meer euforie er in de markt is, hoe onwaarschijnlijker het over het algemeen is dat we verder omhoog gaan. Dat het sentiment op dit moment neutraal is met een score van 49 is wat dat betreft een goed signaal.

Volatiliteit zorgt voor liquidaties

De maand oktober is een enorme feestmaand geweest voor de bitcoin koers en ook november begon in eerste instantie goed voor bitcoin. Op 10 november werd immers nog de all-time high van 69.000 dollar genoteerd na het nieuws van de inflatie van 6,2 procent in de Verenigde Staten.

Die run kwam vrij snel daarna echter pijnlijk ten einde met een harde correctie naar ongeveer 55.000 dollar. Op het moment van schrijven klimmen we weer wat omhoog en lijkt het sentiment langzaam weer richting de positieve kant te bewegen.

De enorme achtbaan waar bitcoin wat de koers betreft heeft ingezeten heeft voor meer dan 1 miljard dollar aan liquidaties veroorzaakt onder de handelaren die met een hefboom spelen. Het blijft bizar om te zien hoeveel geld daar in seconden door het putje kan gaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....