Bitcoin Focus #163: Shortsqueeze

751 totale weergaven

Er is iets bijzonders aan de hand in de bitcoinmarkt. In de afgelopen periode is de prijs van bitcoin gestegen van $17.000 naar $24.000. De recente prijsstijging van bitcoin is in belangrijke mate veroorzaakt door een shortsqueeze.

Derivaten- en spotmarkt

Op Bitcoin Focus schrijft analist Maarten over deze shortsqueeze. Hierbij worden handelaren die speculeren op een lagere prijs van bitcoin uit hun posities geforceerd.

Derivaten kunnen heel handig zijn om risico’s te dekken. Maar daarnaast is het ook een gewild speeltje voor speculanten. Hefboomposities zorgen er voor dat er investeerders grotere posities kunnen openen dan het kapitaal dat ze hebben.

Dit brengt een risico met zich mee: de zogenoemde squeeze. Maarten schrijft:

“En in dit geval is er sprake van een shortsqueeze. In de afgelopen drie weken is er voor meer dan 27.000 bitcoin gedwongen verkocht als het gevolg van liquidaties. Dat is relatief weinig ten opzichte van de bullmarkt in 2021, maar vooralsnog voldoende om de prijs stevig te laten stijgen.”

In editie #163 schrijft hij over de verhouding tussen de spotmarkt en de derivatenmarkt.

“Op dagbasis is de volume momenteel 915.000 bitcoin op de futuresmarkt, terwijl de volume op de spotmarkt op 333.000 bitcoin staat.”

Dit is dus een markt die we zeker niet moeten onderschatten. Maarten haalt er als on-chain analist verschillende grafieken bij, waaronder de open interest. Die nam de laatste maanden hard af.

Bitcoin Focus #163: Shortsqueeze

En er is één beurs in het bijzonder die aandacht verdiend als het gaat om derivatenhandel: Bybit is een vreemde eend in de bijt. Hoe dit zit lees je op Bitcoin Focus.

“De daling van de open interest, een daling van de ratio tussen spot- en futures handelsvolume en de Bybit-beurs die eindelijk afkoelt is een erg positief teken.”

Bitcoin Focus

Het hele verhaal lees je als premium artikel op Bitcoin Focus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug)lezen, terwijl je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen.

Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium-pagina!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsderivaten

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...