Bitcoin Focus #166: Bitcoin is niet wat het lijkt

Bitcoin is niet wat het lijkt. Nee, écht niet!

Bitcoin, de kameleon

Een wallet is geen echte portemonnee, een coin is geen coin, je bitcoin zitten trouwens ook niet in een hardware wallet. Je balans is zelfs geen balans, maar een verzameling UTXO’s. Miners staan niet echt in de grond te hakken. Wat!? Ja, bitcoin is niet wat het lijkt.

Ten eerste: wist je dat er nooit exact 21 miljoen bitcoin in circulatie zullen komen. Het maximale aantal dat het protocol ooit aan miners zal belonen is om precies te zijn: 20.999.999,9769 BTC. Bitcoin is dus nog iets schaarser dan velen denken!

En wist je dat de blocktijd niet precies 10 minuten is? Nee, nee! Het het gemiddelde over een periode van de voorgaande 2016 blocken.

En wat te denken van een balans in een wallet? In wezen is dit niet één cijfertje in de bitcoin blockchain. Het is net als met je fysieke portemonnee een samenstelling van muntjes en briefjes van allemaal verschillende waardes – dit zijn de zogenoemde UTXO’s.

Eigenlijk is bitcoin dus als een Escher, als een geloofssysteem waar we termen en kreten aan hangen om de enen en nullen beter te begrijpen. Of als een optische illusie. Op welke manier?

Aaron vertelt je er op Bitcoin Focus meer over. Zojuist las je een kort voorproefje van een Premium artikel over ‘Bitcoin is niet wat het lijkt’. Maar er is nog veel meer over te zeggen! Is bitcoin een subjectief iets?

Bitcoin Focus

Lees het hele verhaal op Bitcoin Focus! Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor de eerste maand alle toffe verhalen (terug)lezen, terwijl je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen. Waaronder dus het verhaal waarvan je zojuist al een kort beginnetje van hebt kunnen lezen.

Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium pagina!

Lees meer over:
Bitcoin FocusBitcoin nieuws