Bitcoin gaat PayPal voorbij wat het transactievolume betreft en heeft Mastercard in zicht

Het Bitcoin netwerk verwerkt in dollartermen al meer volume dan het PayPal netwerk en de grootste cryptocurrency ter wereld kan het grote Mastercard op het huidige tempo in 2026 al inhalen. Zo blijkt uit een rapport van Blockdata met de titel: “When might the Bitcoin network process volumes like Mastercard & Visa?”

Best bijzonder als je bedenkt dat Bitcoin geen marketingafdeling heeft en het in principe gewoon een open protocol is waar iedereen vrijwillig aan kan meedoen. Op het moment van schrijven verwerkt bitcoin ongeveer 489 miljard dollar per kwartaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in vergelijking met de betaalgiganten

De 489 miljard dollar die bitcoin per kwartaal verwerkt is zelfs al een stuk meer dan PayPal, wat gemiddeld op 302 miljard dollar per kwartaal staat. Al moeten we met het inhalen van Mastercard nog even geduld hebben, gezien die in totaal voor 1,8 biljoen dollar aan transacties verwerken per kwartaal.

Visa is helemaal ver uit het zicht, want deze betaalprovider zit op een gemiddelde van 3,2 biljoen dollar per kwartaal. Er zijn volgens Blockdata drie factoren die bitcoin dichterbij deze giganten moeten brengen.

Ten eerste het totaal aantal transacties, de gemiddelde hoeveelheid bitcoin die per transactie verstuurd wordt en de koersstijging van bitcoin. Waarmee ze klaarblijkelijk geen rekening houden met het Lightning Netwerk, waarvan het transactievolume ook iets lastiger te meten is en momenteel is dat ook nog niet significant ten opzichte van het totaal.

Koersexplosie bitcoin kan ons snel naast Mastercard brengen

Een groei in het aantal transacties op het Bitcoin netwerk heeft volgens de heren van Blockdata weinig kans om Bitcoin naast giganten als Mastercard en Visa te brengen. Daarvoor moeten we het klaarblijkelijk vooral hebben van een koersstijging.

Als we het aantal transacties hetzelfde blijft, ook qua hoeveelheden, dan zou een bitcoin koers van 245.000 dollar bitcoin al naast Mastercard brengen. Dat lijkt momenteel wellicht ver weg, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in deze markt.

Die koers zou bitcoin volgens datzelfde rapport van Blockdata kunnen bereiken in 2026 als we hetzelfde groeitempo als die van dit jaar aanhouden tot dat moment. Dat lijkt onwaarschijnlijk, want 2021 is tot nu toe een goed jaar geweest voor bitcoin.

Wat volgens Blockdata wel opvalt is dat bitcoin als relatief jong netwerk flinke volumes weet te noteren ten opzichte van de twee grote gecentraliseerde betaalgiganten. “Het is indrukwekkend hoe bitcoin als decentrale munt in 12 jaar 27 procent van de omvang van Mastercard heeft weten te bereiken.”

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....