Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

Voor deze editie maken we dankbaar gebruik van de uitgebreide weekupdate (week 24) van on-chain onderzoeksbedrijf Glassnode.
Met speciale aandacht voor de lange termijn hodlers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bijna 2 miljoen aan bitcoin weer 'op winst'

De bitcoin prijs maakte de afgelopen week twee keer een run up. Eerst nadat El Salvador bitcoin heeft geaccepteerd als betaalmiddel en opnieuw afgelopen zondag.

De prijs had met $31.700 een bodem te pakken om naar een top van $39.200 op zondag te stijgen. Inmiddels heeft de koers maandag de $40.000 gepasseerd.

Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Beide stijgingen hebben ertoe geleid dat meer zogenaamde UTXO’s op winst komen te staan. UTXO staat voor Unspent Transaction Output, letterlijk vertaald: een nog niet uitgegeven output.

Het is een beetje bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat jij de eigenaar ervan bent, omdat jij de private keys in handen hebt die je toegang verlenen tot dit beetje bitcoin. UTXO’s zijn voor on-chain bedrijven gemakkelijk af te lezen in de blockchain, vandaar dat ze regelmatig terugkomen in marktindicatoren.

Terug naar de cijfers. Glassnode concludeert dat de UTXO's die door de twee stijgingen weer op winst stonden, samen goed zijn voor een totaal van bijna 2 miljoen BTC. Winst op papier weliswaar, want de winst is nog niet ‘gepakt’.

Deze 1,985 miljoen BTC staat voor circa 10,5% van de huidige voorraad in circulatie, en deze munten hebben een on-chain aankoopprijs heeft tussen de $31.700 en $39.200.

In het onderstaande plaatje van Glassnode is dat duidelijk zichtbaar.

Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Glassnode vermoedt dat deze op winst staande bitcoin voorraad in handen is van drie verschillende bitcoin houders:

  • HODLers die de munten kochten in begin 2021 en deze nog niet verstuurd (uitgegeven) hebben. Deze munten zijn onderdeel wat ook wel de 155-day Long-Term Holder (LTH) threshold heet.
  • Nieuwe HODLers die de dip kochten in de huidige dipfase en waarschijnlijk aan de munten vasthouden bij toekomstige koersschommelingen.
  • Handelaren en korte termijn houders (STH) die te omschrijven zijn als swing traders en die gaan verkopen bij bepaalde (vooraf ingestelde, geautomatiseerde) prijsdoelen. Deze groep is ook meer geneigd om meer te speculeren met futures en perpetual swaps.

2. Korte termijn handelaren 'pakten' 737.000 BTC

De indicator die Glassnode regelmatig gebruikt is de Spent Output Profit Ratio (SOPR). Deze maatstaf deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars, met als uitkomst een waarde boven 1 (winst bij verkoop) of onder 1 (verlies bij verkoop).

Glassnode combineert deze indicator met zogenaamde cohorts in de markt. STH staat voor short term holders, korte termijn houders en LTH staat voor long term holder, lange termijn houders van het digitale goud.

Wat zijn hun conclusies?

De open deur: korte termijn spelers zoals handelaren en speculanten verkopen sneller dan lange termijn houders. Dus de eerste groep zorgt voor verkoopdruk.

De grafiek laat de brokken bitcoin zien die in handen zijn van STH en die op papier op winst staan (groen). De STH-SOPR maatstaf zegt wat over het winstnamegedrag van de korte termijn houders (STH).

  1. Zodra de STH op winst staan (groen 1, 2, 3 en 4), dan piekt ook de metric STH-SOPR (roze wolkjes 1, 2, 3 en 4). Dus een deel van deze STH-cohort neemt winst op momenten dat de markt volatiel is of ze worden geliquideerd in hun derivatenpositie. Iets wat bijvoorbeeld op 19 mei gebeurde (liquiditeitsevent).
  2. Tijdens de run op vanwege het El Salvador nieuws, is er 737.000 bitcoin in handen van de STH in winst omgezet. Dit is circa 37% van de eerder besproken 1,985 miljoen BTC die weer op winst kwam. 
  3. Glassnode concludeert dat circa 63% van de overige op winst staande munten in handen zijn van lange termijn houders (LTH's), die in januari 2021 zijn aangekocht tegen een vergelijkbare prijs of lager (anders kon men niet op winst staan).
Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Ook ziet Glassnode dat er weer meer handelsposities op de derivatenmarkten worden geopend. Dat impliceert meer bereidheid om met bitcoin te gaan handelen, een positief signaal naar de markt.

Het totaal aan openstaande termijncontracten had een contractwaarde tussen de 10 en 12 miljard dollar de afgelopen maand. Nog steeds 40% lager dan de piek medio mei.

Toen was er sprake van een oververhitte derivatenmarkt, waarbij een groot deel van marktspelers op een hogere bitcoin prijs gokten. De kans dat de markt dan keert, wordt dan de facto steeds groter.

Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

3. Rijpingsgetal van 400.000 bitcoin per maand is hoog

Glassnode omschrijft deze groep als de lange termijn houders (LTH). We kunnen bijvoorbeeld de Rick Astley’s hier onder scharen. Het zijn actoren in de markt die bij een koersdip kans zien om meer BTC te accumuleren, door middel van dollar cost averaging (DCA) en/of lump sum.

Belangrijk detail: Glassnode schaart alle kopers die vóór 10 januari 2021 bitcoin kochten én vasthielden tot de cohort LTH. Met de onderstaande metric meten ze de totale balans van deze groep.

Munten die 155 dagen geleden zijn gekocht, zijn nu aan het 'rijpen' en komen in het groen te staan (zie de grafiek). Het zijn namelijk munten die in de prijsrange tussen $13.000 en $42.000 zijn gekocht.

Kortom, een groot deel van de munten in handen van de LTH's zijn in de vroege fase van deze bullmarkt gekocht. Je hebt natuurlijk beleggers die elke week bijkopen middels DCA of bedrijven die lump sum kopen zoals een MicroStrategy.

Nogmaals, het gaat om winst op papier, want deze munten zijn nog niet uitgegeven (unspent). Tel je alle munten op per maand die niet zijn verkocht, dan krijg je een totaal aan munten die gerijpt zijn.

De huidige rijpingsgetal ligt op 400.000 bitcoin per maand, wat veel hoger ligt dat de verkoopgraad van 160.000 bitcoin die tijdens het liquidatie-event in mei zijn verkocht in paniek.

Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Deze rijpingstrend komt ook terug in de zogenaamde Realised Cap HODL waves. De verschillende 'golven' staan voor bitcoin die een bepaalde periode stil staan.

  • Een afname van zeer jonge munten (minder dan 1 maand oud gedolven), ook vanwege een lager on-chain volume met een lege mempool tot gevolg.
  • Aandeel van munten die 3 tot 12 maanden oud zijn, neemt juist toe. Dit zijn volgens Glassnode de 'HODL' munten die in 2020 en in januari 2020 zijn gekocht.
Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Korte termijn handelaren hebben ook te maken met minder gerealiseerde winst. Waren de winst in maart en april nog 750% (gemiddeld), deze winst zijn daarna duidelijk gezakt (gemiddelde 320% in plaats van 750%).

Bitcoin handelaren hebben 737.000 BTC verkocht tijdens El Salvador prijsrally

Op de korte termijn lijkt er sprake van een bodem in de markt, vindt ook Jurrien Timmer, een Nederlands-Amerikaanse macro-investeerder bij Fidelity.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Blackrock crypto etf Nieuws
Willy Woo: ‘Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025

De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Lees meer