Bitcoin (BTC) optiehandelaren speculeren al op $20.000 en hoger

De Bitcoin (BTC) prijs is donderdag door de $16.000 grens geschoten, een historisch moment. Want de cryptomunt stond slechts 12 dagen in zijn bestaan (4.332 dagen) boven dit prijsniveau.

Dat heeft ook zijn weerslag op de derivatenmarkten, waar handelaren speculeren op de toekomstige bitcoin prijs. Vooral handelaren in opties zijn zeer optimistisch.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin opties

Met een optie kan een handelaar speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Er zijn twee smaken: een call – of putoptie waarbij iemand respectievelijk speculeert op een hogere of lagere prijs.

Een optie werkt iets anders dan een future. Een handelaar heeft het recht en niet de plicht (zoals bij een future) om zijn contract te sluiten.

Marktonderzoeker Skew houdt een aantal marktindicatoren in de gaten. Een daarvan is het prijsverschil (spread) van put opties en call opties die over 6 maanden aflopen. In vakjargon heet dat de ‘6 month put-call skew’.

Deze indicator staat op historisch laagterecord van -21,6%. Dat betekent dat er nu meer vraag is naar callopties. Met andere woorden: de professionele markt is zeer optimistisch over de toekomstige prijs van Bitcoin.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Vishal Shah, optiehandelaar en oprichter van derivatenbeurs Alpha5″]”De Bitcoin optiemarkt zoekt de grenzen aan de bovenkant op.”[/penci_blockquote]

De Bitcoin koers ging donderdagochtend door de $16.000. Technisch analisten verwachten echter een consolidatie – en correctiefase de komende weken, voordat de koers verder kán stijgen.

Bitcoin (BTC) optiehandelaren speculeren al op $20.000 en hoger

Historisch optimisme

Kijken we dieper naar deze indicator, dan heeft deze ruim 22 maanden onder de 0 gestaan. Dat duidt op lange termijn termijn vertrouwen onder handelaren, maar nog nooit stond deze zo laag.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=” Sui Chung, CEO bij crypto index provider CF Benchmarks”]”De optiemarkt is optimistischer dan het normaal al is. Men verwacht dat nieuwe partijen de markt betreden en dat daardoor de prijs gaat stijgen.”[/penci_blockquote]

Shah waarschuwt voor teveel optimisme tegenover Coindesk.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Extreme voorspellingen kunnen ook leiden tot een tegenovergestelde reactie op de markt”.[/penci_blockquote]

Hou daarom als belegger altijd rekening met tussentijdse correcties. Beleggers nemen namelijk winst zodra er een bepaald punt bereikt is. Ook is de weg naar $20.000 nog lang.

Een scenario is dat call opties door de toenemende vraag steeds duurder worden, waardoor het voor handelaren aantrekkelijker is om puts te kopen.

Maar een omkering heeft niet direct effect op de spotmarkten. De optiemarkt is relatief klein, veel kleiner dan bijvoorbeeld de futuresmarkt.

Deribit

Voor de Nederlandse aanbieder Deribit, eerder dit jaar verhuisd naar Panama vanwege de regulering, zijn het drukke tijden.

Marktonderzoeker Skew meldt dat het aantal openstaande optiecontracten op een nieuw record staan. Meer dan 3 miljard dollar aan openstaande opties maar liefst.

Bitcoin (BTC) optiehandelaren speculeren al op $20.000 en hoger

Handelen met opties is voor professionele beleggers vanwege het risicovolle karakter. Particulieren zijn beter af op de spotmarkt.

De prijs in euro op de spotmarkt bij Bitvavo:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsopties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...