Bitcoin hash ribbons geven eerste koopsignaal af sinds augustus 2023

3430 totale weergaven
bitcoin BTC signaal kopen koers prijs

Bitcoin kan nog veel meer stijgen volgens een klassieke on-chain indicator “hash ribbons”. Dat meldt investeringsfonds Capriole Investments in een nieuwe marktupdate. “De bullrun komt eraan”.

Bitcoin hash ribbons

Hash ribbons voor bitcoin zijn een technische indicator die wordt gebruikt om de financiële gezondheid en het sentiment van bitcoin miners te beoordelen. Ze zijn gebaseerd op het voortschrijdend gemiddelde van de rekenkracht (hashrate) van het bitcoinnetwerk.

Bitcoin miners zijn sinds de halvering van de blocksubsidie in april (de halving) gedwongen zich aan te passen, en de hash rate — de geschatte totale verwerkingskracht die zij aan het netwerk toewijden — bevestigt dit. Na het bereiken van recordhoogtes in maart, is de hash rate behoorlijk afgekoeld en momenteel aan het consolideren op een lager niveau. Voor Capriole-oprichter Charles Edwards is dit standaardgedrag omdat miners zich aanpassen aan een nieuwe economische realiteit.

Het resultaat is dat de “hash ribbons” van bitcoin in een nieuwe “capitulatiefase” terecht zijn gekomen. Historisch is capitulatie van miners een klassiek (maar controversieel) koopsignaal. “Hash Ribbons zijn terug,” zo vat hij het samen op X.

De indicator meet het voortschrijdend gemiddelde van 60 dagen van de hash rate, ten opzichte van het 30-daagse equivalent. Capitulatie treedt op wanneer de laatste onder de eerste zakt, wat een vertraging signaleert.

“Je zult vaak zien dat capitulatie van miningbedrijven samenvalt met het stilleggen van miningactiviteiten, faillissementen en overnames. Doorgaans valt dat ook samen met bitcoin halvings. zo legt Edwards uit. “De bitcoin halving betekent dat oude, inefficiënte mininghardware verouderd en niet langer winstgevend is. De kosten overstijgen namelijk de inkomsten uit de beloning voor het vinden van een nieuw blok. Er vindt dan een uitfasering plaatst van mininginstallaties, en dat heeft dalende hash rates tot gevolg. Net zoals we vandaag zien.”

Capriole benadrukt verder een relatie tussen de zwakte van de hash ribbons en een corrigerende prijs.  Op de lange termijn volgt historisch na een dergelijke daling en consolidatie een langdurige stijging. Het laatste capitulatie-evenement vond plaats in augustus 2023, toen BTC/USD handelde rond $25.000.

De Brit vervolgt: “Hash ribbons signalen zijn ofwel geliefd of belachelijk gemaakt. Elke gebeurtenis brengt enige discussie over hun relevantie vandaag, of waarom het huidige signaal misschien niet telt. Dit gebeurde ook in 2023, maar de prijs handelde toen rond de $20.000 regionen, toen het laatste Hash Ribbon koopsignaal optrad, wat suggereert dat deze metriek vandaag nog steeds een ongelooflijke voorspellende kracht heeft.”

Gegevens wijzen erop dat de BTC-prijs “veel hoger gaat”

Diverse on-chain indicatoren geven zeldzame bull-signalen af, zelfs na bijna drie maanden van BTC-prijsconsolidatie. Andere analyses zien een klassieke post-halving “heraccumulatiefase” in gang — iets dat opnieuw overeenkomt met historische normen en typisch resulteert in een voortzetting van de stijging. Over het algemeen bevoordelen gunstige geopolitieke en macro-economische omstandigheden ook crypto, zegt Edwards.

“Deze update is een samenvloeisel van technische en fundamentele factoren die suggereren dat Bitcoin veel hoger gaat,”zo concludeert hij. “We gaan momenteel de zomermaanden in, typisch een financiële dip, dus het kan enige tijd duren voordat de volgende impuls omhoog begint, maar gezien de beschikbare gegevens is dat ook geen noodzaak.”

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...