Bitcoin: in sommige landen een simpele investering en in andere landen van levensbelang

1028 totale weergaven

De waarde van bitcoin is voor iedereen anders en de munt speelt op verschillende plekken een totaal andere rol. Wij hebben in Nederland de luxe van een relatief stabiele munt, maar dat geluk is voor een groot deel van de mensheid niet weggelegd. Neem bijvoorbeeld Nigeria, een land dat wordt geplaagd door monetaire instabiliteit.

Bernard Parah, de CEO van het Nigeriaanse Bitnob, spreekt zich hierover uit. “Ik ben opgegroeid in Nigeria en zie bitcoin vanuit een ander perspectief dan iemand die is opgegroeid in de Verenigde Staten,” aldus Parah via Twitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De monetaire problemen van Nigeria

“Je kan niet meer dan 100 dollar uitgeven op internationale website met je betaalkaart – je kan je eigen geld niet uitgeven om de PlayStation 5 te kopen die je wil vanwege monetaire controle door de overheid,” zo gaf Parah een voorbeeld van de monetaire moeilijkheden in zijn land.

In het huidige financiële systeem kunnen geldstromen volledig gecontroleerd worden door autoriteiten. Als het praktisch onmogelijk is om je eigen geld uit te kiezen en je gedwongen bent om een zwakke overheidsmunt te gebruiken, dan is het lastig om vermogen op te bouwen.

“Stel dat je het geluk hebt om een baan in het buitenland te vinden en je wil wat geld naar je moeder sturen. Dan betaal je onredelijk hoge transactiekosten, maar als het een spoedgeval is kan het geld ook nog eens te laat aankomen,” gaf Parah aan in een ander voorbeeld.

Bitcoin is in sommige landen de sleutel om te overleven

Een internationale banktransactie in het conventionele financiële systeem kan soms enkele dagen in beslag nemen. Bitcoin daarentegen kan binnen tien minuten aan de andere kant van de wereld zijn.

Dat kan in landen als Nigeria het verschil tussen leven en dood betekenen. In het Westen zijn we niet gewend dat het monetaire systeem ons in de steek laat en is inflatie slechts een sluipmoordenaar.

Voor het overgrote deel van de mensheid is bitcoin echter een stuk belangrijker. Juist voor deze mensen kan bitcoin echt het verschil maken. Het is goed dat dit soort verhalen steeds meer naar de voorgrond komen om het narratief rondom bitcoin te veranderen.

Het is logisch dat de meeste Westerse journalisten deze waarde niet meteen zien. Wij hebben namelijk geen last van inflatie in de dubbele cijfers en zijn niet afhankelijk van betalingen van familie uit het buitenland.

Lees meer over:
Nigeria

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....