Bitcoin in totaal $1.000 miljard waard: groter dan Facebook en 10% van goud

Enkele dagen geleden schoot de marktkapitalisatie van Bitcoin weer door de $1.000 miljard heen. Maar wist je dat Bitcoin daarmee ook ‘groter’ is dan Facebook?

Bitcoin marktkapitalisatie

Eerst even kort het idee van ‘market cap’. Dat is de totale waarde van álle bitcoin. Dit getal is te berekenen door de prijs van één bitcoin te vermenigvuldigen met circulating supply.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Momenteel zijn er 18,83 miljoen BTC in omloop gebracht. De prijs staat om en nabij de $54.000. Daarmee is de marketcap dus groter dan $1.000 miljard.

Je kunt de geschiedenis van dit getal terugvinden op Statista. Zo ging de marktkapitalisatie in september 2017 voor het eerst door de $100 miljard heen.

En nóg langer daarvoor, in november 2013, bereikte dit getal voor het eerst de $10 miljard.

Bitcoin in totaal $1.000 miljard waard: groter dan Facebook en 10% van goud

Vergelijking met bedrijven en goud

Je kunt de marktkapitalisatie van Bitcoin vergelijken met andere activa. Zo kun je hetzelfde doen met bedrijven: de share price vermenigvuldigen met het totale aantal aandelen. Hoewel de vergelijking mank gaat (omdat Bitcoin een valuta is, en geen bedrijf), levert dit ook leuke data op.

Zo is Bitcoin sinds vorige week weer groter dan Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is op moment van schrijven ongeveer $950 miljard waard. Ook laat Bitcoin het bedrijf van Musk achter zich. Tesla is iets minder dan $800 miljard waard.

Bitcoin in totaal $1.000 miljard waard: groter dan Facebook en 10% van goud

Daarmee moet Bitocin nog wel vijf andere bedrijven boven zich dulden: Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet (Google) en Amazon.

Ook wat betreft goud is Bitcoin nog erg klein. De totale waarde van al het goud is volgens AssetDash nog ongeveer 10 keer zo veel vergeleken met het digitale goud.

Bitcoin in totaal $1.000 miljard waard: groter dan Facebook en 10% van goud

Hopium: prijs naar $540.000

Om goud in te halen, zou Bitcoin dus naar de ~$540.000 moeten stijgen. In potentie kan Bitcoin de rol van goud als spaarmiddel en hedge overnemen. Behalve industriële waarde van goud, is bitcoin op bijna ieder vlak superieur aan het edelmetaal.

Om het grootste bedrijf (Apple) in te halen, moet Bitcoin ook nog flink aanpoten. De prijs moet dan nog 2,3 keer over de kop, wat betekent dat bitcoin dan $124.000 waard moet zijn.

Intussen komen er ook telkens nieuwe coins in omloop, wat ook de marketcap doet oplopen. Alleen het verhaal is bekend: Bitcoin is schaars, en dus gaat dit heel langzaam.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!