‘Bitcoin is 5,7 keer zo efficiënt dan banken’, volgens onderzoek

Een nieuw onderzoeksrapport laat zien dat bitcoin eigenlijk best wel efficiënt met elektriciteit omgaat.

Onderzoek energiegebruik

Michel Khazzaka, een IT-ingenieur en cryptograaf, berekent dat betalingen met bitcoin een “miljoen keer efficiënter” zijn dan transacties met het oude financiële systeem. Bovendien gebruikt de banksector “56 keer meer energie dan bitcoin.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het rapport brengt bijna vier jaar onderzoek samen. Het doet ook een suggestie voor een nieuwe berekening om het energiegebruik van bitcoin in te schatten. Khazzaka vertelt:

“Lightning en bitcoin in het algemeen zijn geweldige en zeer efficiënte technologische oplossingen. Ze verdienen het om op grote schaal te worden toegepast. Deze uitvinding is briljant genoeg, efficiënt genoeg en krachtig genoeg om massaal geaccepteerd te worden.”

'Bitcoin is 5,7 keer zo efficiënt dan banken', volgens onderzoek

Banken slurpen energie

Khazzaka komt met een alternatief voor de schattingen die in de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) worden gedaan. In deze index is te zien dat bitcoin ongeveer 122 TW/H per jaar verbruikt.

Khazzaka schat dat het om bijna 89 TWh per jaar gaat. Hij kijkt naar een aantal extra dingen, zoals de gemiddelde levensduur van bitcoin mining rigs en ook de snelheid waarmee nieuwe chips worden gemaakt.

Ook nam hij de banksector onder de loep. Hij keek onder andere naar de geldschepping, het transport van geld, het fysieke energieverbruik van de bankinfrastructuur, en nog een aantal andere indicatoren.

In totaal kwam bij tot afgerond 5.000 TWh per jaar voor betalingen. Daarmee slurpt traditioneel bankieren 56 keer meer energie dan bitcoin.

Enorm veel efficiënter

Ook keek de onderzoeker naar de transactie-efficiëntie. Met de huidige blokgrootte (van 1 MB) komt de η-max (efficiëntie) neer op 5,7x beter dan het klassieke systeem.” Dat is echter zonder rekening te houden met het lightning netwerk.

“Lightning maakt het mogelijk om met het bitcoin-protocol meer transacties te doen zonder extra energie te verbruiken. En dit is magie.”

Het rapport concludeert dat de combinatie van bitcoin en het lightning network er voor zorgt dat bitcoin “194 miljoen” keer energiezuiniger kan worden dan een klassiek betalingssysteem.

'Bitcoin is 5,7 keer zo efficiënt dan banken', volgens onderzoek

Het zet het energiegebruik van bitcoin in een ander perspectief. Vaak krijgt het digitale internetgeld bakken kritiek vanwege het proof-of-work mechanisme dat energie vreet. Er zijn echter unieke dynamieken in de markt die voor veel misverstanden zorgen. Lees hieronder meer over de feiten en fabels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsenergie