‘Bitcoin is géén geld’, volgens uitspraak Zuid-Koreaanse rechtszaak over cryptolening

In een rechtszaak in Zuid-Korea heeft een rechtbank besloten dat bitcoin géén geld is. Het ging om een rechtszaak tussen twee bedrijven over een cryptolening.

Rente over lening

De civiele divisie van het Hooggerechtshof van Seoul oordeelt dat bitcoin niet als geld wordt geclassificeerd en daarom niet onderworpen is aan regelingen omtrent rentes bij zakelijke transacties.

De uitspraak kwam nadat de rechtbank het onmogelijk achtte om rentetarieven voor uitgeleende bitcoin vast te stellen. Ze verklaren dat cryptocurrency's niet onder de reikwijdte van de nationale wetten voor leningen valt.

De zaak ging om een contract dat in oktober 2020 door de twee bedrijven was ondertekend. Fintechbedrijf A leende 30 BTC uit aan bedrijf B voor een periode van drie maanden.

De voorwaarden van het contract specificeerden dat bedrijf B 5% van het totaal (1,5 BTC) zou betalen voor de eerste twee maanden en 0,75 BTC (gelijk aan 2,5%) voor de laatste maand.

Er ontstonden echter problemen toen bedrijf B de geleende bitcoin niet zoals afgesproken terugbetaalde.

De looptijd van de lening werd aangepast, net als de rente. Nog steeds kwam bedrijf B de verplichtingen niet na en daarom is er een rechtszaak aangespannen.

Bedrijf B voerde aan dat bedrijf A de Interest Limitation Act en de Loan Business Act had geschonden door rentetarieven boven het wettelijke maximum vast te stellen.

De conclusie? Bitcoin is volgens de rechter géén geld en dus zijn er geen regels van toepassing voor rentes op cryptoleningen. De voorzitter van de rechtbank bepaalt dat bedrijf B de 30 bitcoin moest terugbetalen op basis van de contractuele rente.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZuid-Korea