Bitcoin koers afgewezen bij $19.000, ‘PayPal kocht 70% van verse Bitcoin’

Er ontstaat een tekort op de Bitcoin (BTC) markt omdat betaalgiganten PayPal en Square gretig verse Bitcoin inkopen.

Dat staat te lezen in de nieuwsbrief van Pantera Capital, een bekende fondsmanager in de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Tekort aan Bitcoin door PayPal”

Ze maken melding van fors stijgend handelsvolume vlak nadat PayPal aankondigde Bitcoin te gaan inkopen. De onderneming heeft ruim 300 miljoen geregistreerde accounts. Elke klant mag maximaal voor $20.000 per week Bitcoin kopen.

Ter vergelijking: er zijn naar schatting 100 miljoen actieve bitcoin gebruikers. Door de intrede van PayPal komt daar in één klap veel nieuwe potentiële gebruikers bij die strijden om dezelfde munten.

Vanwege haar licentie (BitLicense) zijn ze verplicht om ‘fysieke’ Bitcoin in te kopen op de wereldmarkt voor elke aangeboden Bitcoin.

Volgens de analyse van Pantera koopt PayPal agressief in op de markt en heeft de betaalgigant sinds de derde week van oktober 70% van de nieuwe voorraad gekocht.

Daarmee concurreren ze bijvoorbeeld met Square, bekend van de Cash App, en vermogensbeheerder Grayscale, bekend van het trust GBTC.

Volgens Pantera kopen PayPal en Square gezamenlijk meer dan 100% van verse bitcoin op de markt in. Zoals bekend komen er circa 900 verse bitcoin per dag op de markt, dat zijn circa 6.300 BTC per week.

In de onderstaande grafiek zijn de pieken te zien in het dagvolume van de grootste en meest liquide cryptomunt op de markt. De prognose is dat deze trend stevig doorzet (stippellijn).

Bitcoin koers afgewezen bij $19.000, 'PayPal kocht 70% van verse Bitcoin'

De algemene trend is dat grotere jongens veel verse Bitcoin in de markt opkopen. Daardoor droogt de voorraad voor beurzen zoals Coinbase en Binance, ook inkopers van Bitcoin bij miners, op.

Door positieve berichten in de media stijgt echter de vraag naar Bitcoin. Onder meer bij de retail beleggers, die wél zijn aangewezen op beurzen of beleggingsapps. Dat drijft dan de spotprijs verder op.

Volgens sommigen zijn ook de grote jongens niet voorbereid om dit tekort. Er zou sprake zijn van “institutionele FOMO”, het gevoel de boot te missen.

Zullen banken, verzekeraars en pensioenfondsen nog op tijd zijn voor hun ongeduldige achterban?

Bitcoin koers

Fundamenteel ligt de markt er dus gezond voor, ook omdat traditionele namen zoals BlackRock en JP Morgan Bitcoin als investering niet meer afwijzen. Ze zien Bitcoin in toenemende mate als een betaal-, spaar- en speculatiemiddel.

Daarbij komt bij: het gedrag van de bezitter verandert. Ze hebben liever Bitcoin dan gedevalueerd fiat geld zoals de euro of de dollar.

Er is geen derde partij die bepaalt wat er met je geld gebeurt, je beheert je eigen vermogen als inflatiemunitie voor de toekomst. Hold on for dear life (HODL). Dat motto dringt steeds meer door onder de groeiende schare aan Bitcoin bezitters.

Kijken we tenslotte nog even naar de Bitcoin (BTC) koers, dan is deze zaterdag hard afgewezen bij $19.000. Ligt een correctie op de korte termijn voor de hand?

Zoomen we uit, dan zien we dat de prijs de afgelopen maand met ruim 41% is gestegen.

Bitcoin koers afgewezen bij $19.000, 'PayPal kocht 70% van verse Bitcoin'

Wat zeggen analisten op de korte termijn over de koers? De Nederlandse analist Bitcoin ?ack anticipeert op de korte termijn op een correctie richting $16.000.

Ook de doorgaans goed ingevoerde statisticus Willy Woo anticipeert op een correctie, voordat een nieuwe all-time high bereikt is.

Dat komt ook omdat een deel van de ‘slapende hodlers’ hun Bitcoin hebben verkocht tijdens de rally in november. Geen reden tot paniek omdat die dips gelijk zijn opgekocht, maar wel een signaal dat een vrije run boven de $20.000 eerst een (gezonde) correctie nodig heeft.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...