Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

De Bitcoin koers is vannacht omlaag geschoten tot ver onder de $45.000. Nadat de prijs gisteren al een voorbode gaf door van $57.000 te zakken naar de $52.000, was het vannacht helemaal hommeles tussen de bears en de bulls.

Bitcoin crash

Om heel precies te zijn: op Coinbase leverde bitcoin bínnen 24 uur maar liefst 25% van de prijs in (van top tot dal). Gisteren lag de top nog rond de $57.000, vandaag ligt het dal rond de $42.500.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd werd 'massaal de dip gekocht', waardoor de prijs weer direct van dit dieptepunt steeg richting de $47.500 (op moment van schrijven). Dit is echter nog steeds een daling van zo'n 17% vanaf de high van gisteren.

Sinds middernacht 00:00 (en dus bínnen acht uur) is de koers 21% gedaald.

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

Omdat de daling zo massaal en snel gebeurde, is het lastig om één prijs te noemen. Er zijn flinke spreads ontstaan op de verschillende exchanges. Zo meldt Wu Blockchain dat het BTC/USDC-handelspaar op Huobi Global zelfs is doorgezakt tot de $28.800.

Dat is stukken lager dan op Coinbase waar het dieptepunt op $42.500 lag. Op Bitstamp lag het 'dal' op $42.200 en op Bitfinex nog weer een stukje lager ($41.700).

Oorzaak?

Allereerst: het is onmogelijk om de oorzaak van deze daling te achterhalen. Toch kunnen we, kijkend naar reacties op onder andere Twitter, wel enkele uitspraken doen.

Zo is er geen schokkend nieuws uit de macro-wereld die deze sell-off heeft veroorzaakt. De daling is dus géén reactie op nieuws vanuit de Federal Reserve, een verbod vanuit een land, een hack van Bitcoin zélf of een ander event.

Het lijkt vooral te maken te hebben met een markt die overleveraged was en een aantal belangrijke TA-lijntjes op de grafiek doorbrak.

Op Deribit was er wel iets aparts aan de hand. Het lijkt erop alsof de malaise allemaal begon op deze Nederlandse optiebeurs. Op Twitter suggereert iemand dat de beurs een negatieve premium had van 5%.

Het lijkt erop te wijzen dat de verkoopdruk van dit platform vandaan kwam, maar dit is dus in deze chaos (nog) niet 1-2-3 vast te stellen.

Een andere opmerkelijke notitie: er was op die beurs geen enorme toename te zien van het zogenoemde Open Interest (OI), het totaal aan openstaande optie- en futurecontracten. Niet op Deribit, maar ook niet op andere beurzen.

Liquidaties

Door de enorme prijsdaling, had de prijs ook te maken met een sneeuwbaleffect. De dalende prijzen zorgden ervoor dat long-posities op derivatenbeurzen werden getriggerd, wat ervoor zorgde dat ze werden geliquideerd. Dit zorgt voor nog meer verkoopdruk.

Volgens Glassnode is er $4,4 miljard aan Open Interest uit de futuresmarkt gesloten door de daling in de afgelopen 24 uur. Dat komt neer op zo'n 21% van alle (destijds) openstaande contracten.

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

Adem in, adem uit

Paniek? Of zie je dit als een mooi bijkoopmoment? Een tip die we je willen meegeven is om rationeel te blijven (en de emoties niet de overhand te laten voeren). Vaak worden in emotie de (achteraf) domste beslissingen genomen.

Stel jezelf nog een keer de vraag waarom je in bitcoin zit. Investeer ook niet met meer dan je lief is. Pas ook op met hefboomposities (als je geen ervaren trader) bent, want voor je het weet is jouw inleg onderdeel van deze $4,4 miljard aan geliquideerde posities.

Het devies van de Bitcoin maximalist is doorgaans: buy & hodl. When in doubt zoom out. Maar trek vooral je eigen plan!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin crash daling

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties