Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

De Bitcoin koers is vannacht omlaag geschoten tot ver onder de $45.000. Nadat de prijs gisteren al een voorbode gaf door van $57.000 te zakken naar de $52.000, was het vannacht helemaal hommeles tussen de bears en de bulls.

Bitcoin crash

Om heel precies te zijn: op Coinbase leverde bitcoin bínnen 24 uur maar liefst 25% van de prijs in (van top tot dal). Gisteren lag de top nog rond de $57.000, vandaag ligt het dal rond de $42.500.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd werd 'massaal de dip gekocht', waardoor de prijs weer direct van dit dieptepunt steeg richting de $47.500 (op moment van schrijven). Dit is echter nog steeds een daling van zo'n 17% vanaf de high van gisteren.

Sinds middernacht 00:00 (en dus bínnen acht uur) is de koers 21% gedaald.

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

Omdat de daling zo massaal en snel gebeurde, is het lastig om één prijs te noemen. Er zijn flinke spreads ontstaan op de verschillende exchanges. Zo meldt Wu Blockchain dat het BTC/USDC-handelspaar op Huobi Global zelfs is doorgezakt tot de $28.800.

Dat is stukken lager dan op Coinbase waar het dieptepunt op $42.500 lag. Op Bitstamp lag het 'dal' op $42.200 en op Bitfinex nog weer een stukje lager ($41.700).

Oorzaak?

Allereerst: het is onmogelijk om de oorzaak van deze daling te achterhalen. Toch kunnen we, kijkend naar reacties op onder andere Twitter, wel enkele uitspraken doen.

Zo is er geen schokkend nieuws uit de macro-wereld die deze sell-off heeft veroorzaakt. De daling is dus géén reactie op nieuws vanuit de Federal Reserve, een verbod vanuit een land, een hack van Bitcoin zélf of een ander event.

Het lijkt vooral te maken te hebben met een markt die overleveraged was en een aantal belangrijke TA-lijntjes op de grafiek doorbrak.

Op Deribit was er wel iets aparts aan de hand. Het lijkt erop alsof de malaise allemaal begon op deze Nederlandse optiebeurs. Op Twitter suggereert iemand dat de beurs een negatieve premium had van 5%.

Het lijkt erop te wijzen dat de verkoopdruk van dit platform vandaan kwam, maar dit is dus in deze chaos (nog) niet 1-2-3 vast te stellen.

Een andere opmerkelijke notitie: er was op die beurs geen enorme toename te zien van het zogenoemde Open Interest (OI), het totaal aan openstaande optie- en futurecontracten. Niet op Deribit, maar ook niet op andere beurzen.

Liquidaties

Door de enorme prijsdaling, had de prijs ook te maken met een sneeuwbaleffect. De dalende prijzen zorgden ervoor dat long-posities op derivatenbeurzen werden getriggerd, wat ervoor zorgde dat ze werden geliquideerd. Dit zorgt voor nog meer verkoopdruk.

Volgens Glassnode is er $4,4 miljard aan Open Interest uit de futuresmarkt gesloten door de daling in de afgelopen 24 uur. Dat komt neer op zo'n 21% van alle (destijds) openstaande contracten.

Bitcoin koers crasht tot onder $42.500, staat nu 17% lager dan gisteren

Adem in, adem uit

Paniek? Of zie je dit als een mooi bijkoopmoment? Een tip die we je willen meegeven is om rationeel te blijven (en de emoties niet de overhand te laten voeren). Vaak worden in emotie de (achteraf) domste beslissingen genomen.

Stel jezelf nog een keer de vraag waarom je in bitcoin zit. Investeer ook niet met meer dan je lief is. Pas ook op met hefboomposities (als je geen ervaren trader) bent, want voor je het weet is jouw inleg onderdeel van deze $4,4 miljard aan geliquideerde posities.

Het devies van de Bitcoin maximalist is doorgaans: buy & hodl. When in doubt zoom out. Maar trek vooral je eigen plan!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscrashdaling

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  1 comment

  1. precies,gewoon relaxed blijven. ik doe mee vanaf Maart 2019 dus geen paniek. wel als je de telegraaf weer ziet,tjonge jonge wat een sensatie blad is dat zeg.die veroorzaken dikwijls negatieve angst door hun anti bitcoin schrijven. zoals de media heel veel stuurt en bepaald. ik heb nog met niets anders zoveel verdiend als met bitcoin. telegraaf geeft mij niets extra,de banken niet, de belasting niet,aandelen niet. Bitcoin wel,maar daar zitten ook risico`s aan dus gewoon met wat je kunt missen Bitcoin kopen en geduld hebben. en niet laten beinvloeden door een mevrouw Bitcoin Vos,of een planB. gewoon goed volgen o.a. deze site of willy Woo.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  Lees meer