Bitcoin koers levert 10% in, prijs zakt tot rond $55.000

De koers van Bitcoin is vannacht omlaag gekelderd tot onder de $55.000. Daarmee zakte de prijs terug tot niveaus die de cryptomunt een krappe week geleden achter zich liet.

Bitcoin prijs

Op dit moment kost één bitcoin 18,828.42USD. Het verschil met exact een etmaal geleden is -5.69%. Toen tikte Bitcoin nog bijna de $60.000 aan, terwijl de grafiek vannacht haar dieptepunt bereikte van $53.800.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De reden achter deze daling kan een simpele zijn: een technisch patroon. De koers hikte namelijk tegen de onderkant van een rising wedge aan, en toen dit belangrijke niveau werd verloren, zakte de prijs verder door. Vanaf de top tot het voorlopige dieptepunt heeft de cryptomunt in nog geen dag tijd bijna 10% ingeleverd!

Bitcoin koers levert 10% in, prijs zakt tot rond $55.000

Is deze daling reden tot zorg? Volgens enkele on-chain analisten niet. Dylan, ook wel bekend als BTCization merkt op dat het volume van uit OTC-desks toenam tijdens de dip. Deze over-the-counter handelaren zaten schijnbaar te wachten op deze kleine correctie, om vervolgens massaal in te stappen. "Ze kochten de dip", zo schrijft hij.

De daling was ook goed voor een totaal van $300 miljoen aan geliquideerde long-posities. Een long-positie kun je openen om op een prijsstijging te speculeren. Hiermee kun je dan extra sats verdienen terwijl de koers van bitcoin stijgt. Maar als de stijging uitblijft en je een hefboomconstructie gebruikte, kun je zomaar alles ineens kwijtraken.

Concullega en on-chain analist William Clemente merkt op hoe het vooral de 'jonge' coins waren die achter de daling lijken te zitten. Op basis van on-chain data, heeft Glassnode enkele indicatoren en metrics opgesteld die iets vertellen over de coins die via het netwerk worden verstuurd. Het lijkt erop dat deze 'weak hands' in combinatie met de geliquideerde long posities voor de daling zorgden.

Lange termijn

Intussen lijkt er niets aan de hand voor de lange termijn. Met de huidige prijs hangt Bitcoin exáct op het model van PlanB. Dit model dat een waarde toekent aan de cryptomunt op basis van de schaarste (Stock-to-Slow) kunnen we de komende jaren gemiddeld op de $90.000 uitkomen, of zelfs op gemiddeld (!) $288.000 (S2Fx).

Tot slot nog een vaak gebruikt advies: "When in doubt, zoom out." Dit soort volatiliteit is bedoeld om de 'weak hands' te laten verkopen, zo stelt III Capital. Op de lange termijn ziet de grafiek er (in logaritmische schaal) heel netjes uit.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
koersprijs