Bitcoin (BTC) koers boven $18.000, moeilijkheid voor miners richting all-time-high

Bitcoin (BTC) koers boven $18.000, moeilijkheid voor miners richting all-time-high

De bitcoin (BTC) koers steeg deze maand tot $19.500 en zakte daarna weer in tot onder $17.000. Op het moment van schrijven ligt de prijs weer ruim boven $18.000. Het zijn roerige tijden in de wereld van BTC, maar het protocol en de deelnemers aan het netwerk blijven gewoon hun werk doen.

Volgens Glassnode steeg de moeilijkheid voor miners met 8,9%. De prijs zicht dichtbij een record, maar de moeilijkheid voor miners ook.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De hashrate is momenteel zo'n: 130.59 EH/s. De difficulty/moeilijkheid voor miners: 19.157.154.724.710 (19.16 T)

Lees ook: Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin

Mining

De wereld van bitcoin mining is in ontwikkeling. Niet alleen zijn er al tal van grote datacentra wereldwijd die worden ingezet om BTC te verdienen, ook op het hoogste niveau beginnen landen mee te doen.

Landen die (om verschillende redenen) problemen hebben kijken naar mining. Zo werken militairen in Venezuela op een eigen Bitcoin mining farm en gaat de centrale bank van Iran Bitcoin kopen van Iraanse miners.

De moeilijkheid voor miners wordt elke 2016 blocks (~2 weken) aangepast. Dat zit ingebakken in het protocol, iedereen die bitcoin gebruikt gaat in principe akkoord met deze regels.

Op deze manier probeert het protocol de gemiddelde tijd waarin miners een block vinden op 10 minuten te houden. In zo'n block zit een beloning van 6,26 BTC en miners kunnen extra verdienen door transacties in het block te verwerken.

De concurrentie voor nieuwe bitcoin is moordend: de krachtigste Bitcoin mining hardware is tot mei uitverkocht. Ongetwijfeld kun je met een flinke zak met geld nog wel ergens een grote bestelling doen, maar voor de normale ondernemers is het voorlopig wachten geblazen.

Ontwikkelingen

Naast het vinden van blocks en verwerken van transacties zijn miners ook belangrijk in het proces van protocol updates. Er zijn manieren voor gebruikers om zonder (grote) miners tot een akkoord te komen over nieuwe regels, maar als de mining pools achter updates staan versoepelt dat het proces.

Dat laatste is nu het geval met: Grote Bitcoin mining pools staan achter update genaamd Taproot. Taproot is een verbetering van de privacy en efficiëntie van de data die in de blockchain komt.

Bitcoin prijs euro's:

Lees meer over:
Bitcoin mining data

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties