Bitcoin koers stijgt en zorgt voor een grote short squeeze

609 totale weergaven
|

 

De scherpe rally van Bitcoin leidt tot meer dan $230 miljoen aan crypto-liquidaties, waarbij shortsellers het hardst worden getroffen omdat de markt een grote short squeeze ervaart.

Aanzienlijke rally’s voor verschillende tokens

Bitcoin heeft een aanzienlijke prijsrally gekend en is gestegen naar het hoogste niveau in weken. Deze recente stijging, van ongeveer 6% in de afgelopen 24 uur, heeft Bitcoin dichter bij het overtreffen van de vorige hoogtepunten van september gebracht, waardoor deze zich op een niveau bevindt dat sinds halverwege het jaar niet meer is gezien.

Andere cryptocurrencies hebben dit voorbeeld gevolgd, waarbij Ethereum en Solana tijdens deze opleving beter presteerden dan Bitcoin, met winsten van respectievelijk 8% en 7%. Deze toegenomen volatiliteit heeft een zware impact gehad op de markt voor cryptoderivaten, wat heeft geleid tot aanzienlijke liquidaties.

Veel liquidaties op de cryptomarkt

Uit gegevens van Coinglass blijkt dat de afgelopen dag voor meer dan $230 miljoen aan derivatencontracten is geliquideerd. Het merendeel van deze liquidaties, ongeveer 85%, kwam voort uit shortposities, omdat handelaars die gokten op een prijsdaling grote verliezen leden.

Bitcoin was goed voor het grootste gedeelte van de liquidatiecijfers en was goed voor bijna 40% van het totaal, gevolgd door Ethereum. Andere opmerkelijke liquidaties vonden plaats bij Solana, SUI en NEIRO, die allemaal te maken kregen met aanzienlijke contractafsluitingen.

Short squeeze op de cryptomarkt

Deze gebeurtenis wordt beschouwd als een short squeeze, waarbij het sluiten van shortposities de opwaartse koersbeweging versnelt, waardoor een feedbackloop ontstaat die tot verdere liquidaties leidt. Deze cyclus vergroot de volatiliteit van de markt, waardoor de situatie nog onvoorspelbaarder wordt.

Terwijl Bitcoin zijn klim voortzet, suggereren de massaliquidaties dat de markt zeer volatiel blijft, met het potentieel voor verdere prijsschommelingen en liquidaties in de nabije toekomst.

Volatiliteit op de cryptomarkt

Gecombineerd met de volatiliteit die veroorzaakt wordt door de Amerikaanse presidentsverkiezingen is dit een periode van hoge volatiliteit op een markt die doorgaans al erg volatiel is. De kans is groot dat deze volatiliteit een aanzienlijke tijd gaat aanhouden.

We kunnen in ieder geval verwachten dat er een verhoogde volatiliteit op de cryptomarkt blijft totdat de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 5 november voorbij zijn. Afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen kan er nog veel gebeuren op de cryptomarkt.

Lees meer over:
liquidatiesshort squeeze

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...