‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

PlanB

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd hij de eerste analist ter wereld die op basis van wiskundige modellen een dollarwaarde op de schaarste van bitcoin wist te plakken. Tijdens de vorige bullrun presteerde het model niet geheel volgens de verwachtingen van het grote publiek, waardoor PlanB het mikpunt van spot werd.

Nu lijkt zijn model echter weer “spot-on” te zijn en wijzen mensen op de voorspelling van een bitcoin koers van 440.000 dollar die het model voor deze cyclus doet.

Bitcoin koers van 440.000 dollar?

Op het moment van schrijven klokt de bitcoin koers binnen op 52.000 dollar en daarmee begeeft deze zich weer precies op de lijn die het Stock-to-Flow model voor de huidige cyclus voorspelt.

Afbeelding

Na de volgende halving is bitcoin volgens het model “schaarser” dan goud en daar zou een 365-daags koersgemiddelde van 440.000 dollar bij horen. Tot nu toe heeft het model iedere keer “gelijk gekregen”, al is duidelijk zichtbaar dat bitcoin meer en meer moeite heeft om de voorspellingen bij te benen.

De kans is dus zeer aanwezig dat het deze bullrun niet lukt om de voorspelde koers van 440.000 dollar aan te tikken. Maar zelfs als bitcoin de helft van die koers bereikt tijdens deze cyclus, dan kunnen we dat als een gigantisch succes aanmerken.

Retail moet nog komen

Het grote narratief op dit moment draait natuurlijk om het succes van de Spot Bitcoin ETFs. Een andere opvallende ontwikkeling is dat het retail-publiek nog zou moeten instromen deze cyclus.

Iedereen lijkt erop te rekenen dat het een kwestie van tijd is voordat particulieren weer in grote getale op bitcoin springen. We moeten echter nog maar even afwachten of dat ook ditmaal gaat gebeuren.

De meeste potentiële investeerders zullen al eens in aanraking gekomen zijn met bitcoin en zijn wellicht geschrokken van de volatiliteit; met name naar de onderkant tijdens de hevige bearmarkten.

Maar in theorie kunnen de ETFs voor een hernieuwd optimisme zorgen. Voor het eerst zijn er immers betrouwbare mogelijkheden om bitcoin te kopen en bij een gecentraliseerd platform aan te houden. Tot op heden blijven mensen een beetje onzeker over de meeste beursplatformen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....