Oudste bank van Amerika gaat Bitcoin verkopen en bewaren

De Bank of New York Mellon stapt in de markt van Bitcoin en andere cryptocurrency's, zo meldt zakenkrant Wall Street Journal. Ze gaan digitale assets verkopen en bewaren aan haar klanten, voornamelijk family offices, fondsen, verzekeraars en pensioenfondsen.

Saillant feitje: Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffet, heeft een 8,2% aandeel in deze bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door het nieuws heeft de koers een nieuwe all time high gerealiseerd. Op de Bitstamp beurs is een voorlopige top van $48.481 behaald. Het jaar 2021 startte met een koers van ~$29.000. Door het nieuws zijn er 630 miljoen dollar aan short posities geliquideerd. Op de Bitmex beurs is een short positie van 8,19 miljoen dollar geliquideerd.

Oudste bank in Bitcoin

De oudste bank van Amerika, opgericht in 1784, gaat Bitcoin bewaren, aanhouden én verkopen. Ze gaan dit doen voor haar institutionele klanten. Een platform om de digitale assets te bewaren is nog in ontwikkeling. Een prototype draait nu. Uiteindelijk wil de bank dezelfde dienstverlening rondom digitale assets bieden als het nu doet voor obligaties en aandelen.

"Digitale assets worden onderdeel van de mainstream", zo licht Roman Regelman toe, verantwoordelijk voor de digitale asset activiteiten van de bank.

NY Mellon is geen kleintje. Ze zijn actief in 35 landen en zijn custodian voor 41.100 miljard dollar aan assets.

Voor een Wall Street bank is dit een behoorlijke stap. Tot nu toe waren banken heel terughoudend in het aanbieden van diensten rondom cryptovaluta. Buffett bijvoorbeeld heeft Bitcoin getypeerd als "rattengif". Nu heeft de legendarische belegger indirect exposure aan BTC, omdat NY Mellon de assets op de markt moet kopen om deze te kunnen aanbieden.

Ook één van de grootste assetmanagers ter wereld, BlackRock, heeft een aandeel van 2,3% in NY Mellon. Ook zij hebben indirect exposure. Onlangs kondigde ze aan in Bitcoin futures te gaan handelen.

Door de aankondiging staat het aandeel NY Mellon voorbeurs

Tesla

Het nieuws komt in dezelfde week dat Tesla bekend maakte 1,5 miljard dollar aan Bitcoin te hebben gekocht. Daardoor schoot de koers omhoog. De automaker gaat de cryptomunt ook gebruiken als betaalmiddel.

Ook creditcardmaatschappij MasterCard maakte deze week bekend diensten rondom cryptocurrency's te gaan ontwikkelen. Denk aan betalen met je bitcoin tegoed via een creditcard.

In Nederland flirtte de ING al met het idee om als custodian op te treden voor digitale assets zoals cryptovaluta en andere varianten. In zowel de VS en Europa, met name in Zwitserland, zijn er diverse aanbieders actief in dit marktsegment.

Bitcoin filosofie

Dat grote banken de markt betreden, druist tegen de originele filosofie in. Bitcoin is namelijk bedoeld als geld zonder dat een derde partij zoals een bank intervenieert. Veiligheidsexpert en CTO van bitcoin softwarebedrijf CASA ziet het als volgt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...