‘Banken spelen Bitcoin (BTC) in de kaart in Latijns-Amerika’

Mensen in Latijns-Amerika gebruiken steeds vaker bitcoin om hun banken en lokale valuta te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Chainalysis.

Bedrijven gebruik bitcoin om bijvoorbeeld inkopen over de grens te doen, terwijl anderen het gebruiken als uitweg voor de lokale munten die onderhevig zijn aan hoge inflatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Groei sinds de coronacrisis

Volgens de analisten van Chainalysis heeft de coronacrisis niet gezorgd voor een dip in de interesse in bitcoin in Latijns-Amerika. Sterker nog: de transacties groeien gestaag door, in waarde en in pure aantallen.

Het grootste gedeelte van deze transacties gaan richting Azië.

Banken werken niet mee

Partijen die geen bankrekening kunnen krijgen hebben sinds bitcoin bestaat een alternatief financieel systeem tot hun beschikking.

Chainalysis ziet dat zowel bedrijven als individuen bitcoin op allerlei manieren gebruiken: als betaalmiddel, als spaarmiddel en uiteraard ook om mee te speculeren.

En daar zijn de mensen in Latijns-Amerika niet de enige in. Een groot voorbeeld bij de buren in Noord-Amerika is het bedrijf MicroStrategy. Zij kochten vorige maand voor $250 miljoen aan bitcoin.

Bitcoin neemt voor sommigen langzaam de rol over van het ineffectieve banksysteem. De analisten noemen het falen van de banken de grote reden voor de adoptie van bitcoin in Latijns-Amerika.

Bron: Chainalysis

'Banken spelen Bitcoin (BTC) in de kaart in Latijns-Amerika'

Betalingen

Traditioneel komen de meeste betalingen naar Latijns-Amerika vooral vanuit Amerika. Dat geld komt voornamelijk van migranten die een deel van hun verdiende geld naar hun familie sturen.

Als het gaat om betalingen met cryptocurrency’s dan is er vooral een link met Oost-Azië te leggen.

Veel bedrijven kopen goederen in Azië om die zelf met winst te verkopen. Bitcoin is grenzeloos, dus erg geschikt voor internationale betalingen.

Bron: Chainalysis

'Banken spelen Bitcoin (BTC) in de kaart in Latijns-Amerika'

Bedrijven zien problemen

Luis Pomata, mede-oprichter van de bitcoin beurs Cripex in Paraguay, geeft tegenover Chainalysis aan waar de interesse volgens hem vandaan komt. Voor een bedrijf is het vaak duur om een traditionele banktransactie te doen.

Het is simpelweg sneller én goedkoper om een transactie buiten het banksysteem om te doen, zeker als het gaat om grote bestellingen.

Bitcoin in de praktijk

Ook op kleine schaal zie je in Latijns-Amerika hier en daar bitcoin economieën ontstaan. Een voorbeeld daarvan is El Zonte, een Bitcoin dorpje aan het strand van El Salvador.

Het dorpje heeft ruim 3.000 inwoners waarvan het merendeel geen bankrekening had. Met de hulp van een rijke bitcoiner en een aantal vrijwilligers krijgen mensen betaald in bitcoin. Ook worden ze gemotiveerd om zelf ook met bitcoin te gaan betalen en het te accepteren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...