Duizenden Nederlandse Bitcoiners getroffen door lek bij Ledger: Wat kun je doen?

Klantgegevens van duizenden Nederlanders liggen op straat door een lek bij de bitcoin hardware fabrikant Ledger.

Zoals je al bij ons hebt kunnen lezen is een deel van het klantenbestand van Ledger gehackt. Hier zijn meer dan 8000 Nederlanders bij getroffen. Van hen is hun adres gelekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let op! Je bitcoin zijn niet direct in gevaar door dit lek.

Nederlandse data

In de gelekte orderdata komen 8265 Nederlandse adressen voor. We kunnen uiteraard niet bepalen of de mensen daar nog steeds wonen, of dat het kantooradressen waren.

Er zijn 1012 adressen uit Amsterdam, 396 adressen uit Rotterdam, 627 adressen uit Den Haag, 271 adressen uit Utrecht en 180 adressen uit Eindhoven gelekt.

In de gelekte emaildata is te zien dat er 268 emailadressen het woord “student” bevatten. Ook is te zien dat medewerkers met mailadressen van Bitonic en Satos mogelijk klant waren bij Ledger. Adressen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Belastingdienst, en verschillende ziekenhuizen (Radboud UMC en VUMC) zijn ook te vinden in de geleke database.

Is jouw data gelekt?

Als je op Telegram zit kan je @KaasRobot vragen of je data bij de gelekte data zit. Het is een bot van Kaaskoekje op telegram, een bekende uit de Bitcoin Magazine Telegramgroep.

Als je gegevens gevonden zijn kan je bij de groep met Nederlandse slachtoffers komen als je dat wilt. Daar praten we samen over oplossingen en eventuele stappen.

Duizenden Nederlandse Bitcoiners getroffen door lek bij Ledger: Wat kun je doen?

Dan nog even dit:

De site bitcoinstickers.nl heeft een actie voor mensen die getroffen zijn. Als je bestelt naar een adres dat in de lek zat, dan krijg je 5% satsback via Lightning.

Dit betekent dat je na je order bitcoin terugkrijgt naar een wallet die Lightning ondersteunt, zoal bijvoorbeeld BlueWallet. En geen zorgen: bij bitcoinstickers verwijderen ze je adres direct na verzending.

Lightning is een tweede laag op bitcoin waarmee je goedkoop microbetalingen kan doen. Een terugbetaling van een fractie van bitcoin kan daardoor goedkoop gebeuren. We hebben eerder over het Lightningnetwerk geschreven op Bitcoin Magazine, als je meer info zoekt.

Meepraten of vragen? Kom gezellig langs op Telegram!