Met deze update kun je Bitcoin transacties via Lightning opknippen

Bitcoin developer Joost Jager kondigt multi-part payments aan voor het Lightning Network. Met deze update kun je gemakkelijker grotere hoeveelheden bitcoin (BTC) versturen.

Deze functionaliteiten werden al eerder aangekondigd en zitten nu in LND 0.10. LND is de toepassing van Lightning Labs voor het Lightning Network, een soort besturingssysteem voor Lightning.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Transacties opsplitsen

Met multi-part payments kun je, simpel gezegd, je transacties opsplitsen. Het netwerk van Lightning is afhankelijk van nodes (pionnen in het netwerk, computers) die transacties doorsturen, maar daarvoor moet er wel voldoende BTC aanwezig zijn.

Een node met 1 miljoen satoshi’s kan geen transactie van 10 miljoen satoshi’s doorsturen. Als je een transactie op kunt knippen in kleine delen dan kunnen verschillende kleine nodes de groter transactie gezamenlijk verwerken.

Grote betalingen

Grote betalingen zorgen op het Lightning Network voor problemen, er is nog relatief weinig liquiditeit. Momenteel wordt zo’n 950 BTC gebruikt op het netwerk.

Een transactie die normaal niet zou kunnen worden verwerkt, kan met multi-part payments wel het netwerk op worden geknald.

Naast het voordeel voor grote transacties kan deze optie ook interessant zijn op het gebied van privacy. Wanneer je transacties opknipt en verdeelt over meerdere nodes is er minder informatie beschikbaar voor iedereen.

Maximaal aantal routes

Een Twitteraar stelt ontwikkelaar Joost Jager een goede vraag: Wat is het nadeel voor het opsplitsen van je transactie over zoveel mogelijk nodes?

Wanneer je meer routes gebruikt is de kans groter dat je nog vaker de transacties opsplitst. Het is nog geen uitgemaakte zaak wat beter is, we zitten echt nog in de beginfase van dit netwerk.

Maar meer opties en meer keuze is altijd goed. En dat is wat multi-part payments doen.

Luister hier onze podcast met Jager terug over het werken voor Lightning Labs en het ontwikkelen voor bitcoin. We bespreken in deze aflevering ook het idee van Jager om berichten te versturen via Lightning.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...