Bitcoin Lightning node draaien? Blockstream maakt dit makkelijker

Bitcoin Lightning node draaien? Blockstream maakt dit makkelijker

Blockstream heeft een nieuw product gelanceerd. Het betreft een cloud-service waarmee gebruikers een eigen Lightning node kunnen draaien. Tegelijk blijft het wel een non-custodial oplossing, waarbij de private keys in het beheer zijn van de gebruiker.

Lightning node service

De naam van de software is Greenlight. De private keys zullen nooit het apparaat van de gebruiker verlaten. Daardoor hebben ze volledig het beheer over hun eigen geld. Bitcoin, zoals behoort te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Greenlight is gebouwd bovenop c-lightning. Dit is de implementatie van het Lightning Network die Blockstream zelf heeft ontwikkeld. Andere implementaties zijn lnd (van Lightning Labs) en eclair (van ACINQ).

Met het Lightning Netwerk kun je op on-chain kosten besparen. De tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain maakt bitcoin transacties sneller en goedkoper. Betalingen gaan via hops van nodes naar de eindbestemming toe. Met Greenlight kun je dus zelf een hosted non-custodial node draaien.

"Voor sommige mensen is het een flinke uitdaging om met Lightning te starten. Vooral de meer technische aspecten zoals het kanaalbeheer of het maken van back-ups en watchtowers," aldus Christian Decker, Core Tech Engineer van Blockstream.

Een watchtower is een tool om jezelf te beschermen tegen potentiële problemen als je node offline gaat. Kanaalbeheer gaat over inbound en outbound liquiditeit, wat nodig is om bitcoin via Lightning te kunnen ontvangen of versturen.

“Als gevolg hiervan geven veel mensen de voorkeur aan custodials, die de technische kant voor hen beheren, maar daarbij volledig vertrouwen op de service-operator met hun private keys. Bij Blockstream denken we dat er een betere manier is met Greenlight, waarmee gebruikers een node kan draaien met controle over hun private key."

Je zou het kunnen zien als de Lightning-versie van een Bitcoin SPV-wallet. Dit staat voor Simplified Payment Verification, een manier om bitcoin te versturen zónder een Bitcoin node te hoeven draaien.

Eerste applicaties

Greenlight is momenteel beschikbaar is via Sphinx en Lastbit. De eerste release van de bètafase staat nog gepland. Als je zelf wilt zien hoe dit werkt, kun je dit testen via de applicatie van Lastbit, genaamd Striga.

Het is een gebruiksvriendelijke manier om nieuwe mensen naar het Lightning Netwerk te krijgen, op een manier zoals dat hoort met bitcoin: non-custodial. Je kunt de nodes ook exporteren naar andere platforms.

Blockstream verwacht op korte termijn een breed scala aan nieuwe functies te kunnen aanbieden, zoals het automatisch voorstellen van kanalen die kunnen worden geopend, het herbalancering van de liquiditeit en swapservices. Momenteel is de dienst nog gratis te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin lightning

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties