Bitcoin Lightning node draaien? Blockstream maakt dit makkelijker

Blockstream heeft een nieuw product gelanceerd. Het betreft een cloud-service waarmee gebruikers een eigen Lightning node kunnen draaien. Tegelijk blijft het wel een non-custodial oplossing, waarbij de private keys in het beheer zijn van de gebruiker.

Lightning node service

De naam van de software is Greenlight. De private keys zullen nooit het apparaat van de gebruiker verlaten. Daardoor hebben ze volledig het beheer over hun eigen geld. Bitcoin, zoals behoort te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Greenlight is gebouwd bovenop c-lightning. Dit is de implementatie van het Lightning Network die Blockstream zelf heeft ontwikkeld. Andere implementaties zijn lnd (van Lightning Labs) en eclair (van ACINQ).

Met het Lightning Netwerk kun je op on-chain kosten besparen. De tweede laag bovenop de Bitcoin blockchain maakt bitcoin transacties sneller en goedkoper. Betalingen gaan via hops van nodes naar de eindbestemming toe. Met Greenlight kun je dus zelf een hosted non-custodial node draaien.

"Voor sommige mensen is het een flinke uitdaging om met Lightning te starten. Vooral de meer technische aspecten zoals het kanaalbeheer of het maken van back-ups en watchtowers," aldus Christian Decker, Core Tech Engineer van Blockstream.

Een watchtower is een tool om jezelf te beschermen tegen potentiële problemen als je node offline gaat. Kanaalbeheer gaat over inbound en outbound liquiditeit, wat nodig is om bitcoin via Lightning te kunnen ontvangen of versturen.

“Als gevolg hiervan geven veel mensen de voorkeur aan custodials, die de technische kant voor hen beheren, maar daarbij volledig vertrouwen op de service-operator met hun private keys. Bij Blockstream denken we dat er een betere manier is met Greenlight, waarmee gebruikers een node kan draaien met controle over hun private key."

Je zou het kunnen zien als de Lightning-versie van een Bitcoin SPV-wallet. Dit staat voor Simplified Payment Verification, een manier om bitcoin te versturen zónder een Bitcoin node te hoeven draaien.

Eerste applicaties

Greenlight is momenteel beschikbaar is via Sphinx en Lastbit. De eerste release van de bètafase staat nog gepland. Als je zelf wilt zien hoe dit werkt, kun je dit testen via de applicatie van Lastbit, genaamd Striga.

Het is een gebruiksvriendelijke manier om nieuwe mensen naar het Lightning Netwerk te krijgen, op een manier zoals dat hoort met bitcoin: non-custodial. Je kunt de nodes ook exporteren naar andere platforms.

Blockstream verwacht op korte termijn een breed scala aan nieuwe functies te kunnen aanbieden, zoals het automatisch voorstellen van kanalen die kunnen worden geopend, het herbalancering van de liquiditeit en swapservices. Momenteel is de dienst nog gratis te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer