Bitcoin (BTC) minen is weer een stukje lastiger: +4,8%

1060 totale weergaven

Het minen van Bitcoin (BTC) is weer een stukje lastiger geworden. De moeilijkheidsgraad is namelijk gestegen met 4,8 procent naar 17,6 biljoen.

De automatische aanpassing binnen het Bitcoin protocol vond deze maandagmiddag plaats bij block 657.216.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin netwerk

Op het Bitcoin netwerk is er consensus op basis van het proof-of-work mechanisme. Miners sturen rekenkracht (hashpower) naar het netwerk in de hoop het volgende block te vinden.

Dat levert namelijk 6,25 Bitcoin aan block subsidy op, naast de vergoedingen van de meegenomen transacties in het block.

We zien de afgelopen jaren dat de rekenkracht van het netwerk een stijgende lijn vertoont, een enkele (forse) dip daargelaten.

Het heeft tot gevolg dat ook de moeilijkheidsgraad zich automatisch naar boven aanpast. Volgens sommigen een van de vernuftigheden die bedenker Satoshi Nakamoto in het protocol heeft ingeklonken.

Dat betekent dat de moeilijkheidsgraad zich elke ~2 weken aanpast op basis van de voorgaande 2016 blocken. Door deze automatische aanpassing blijft de uitgifte van Bitcoin enigszins in balans.

Want het zorgt ervoor dat iedere ~10 minuten een nieuw block gevonden wordt.

Voordelen

Het automatisch aanpassen heeft een paar voorbeelden:

De start van het volgende epoch (#327) is rond 30 november te verwachten.

Sommigen hadden een ingrijpender aanpassing naar boven verwacht vanwege de fikse prijsstijging van de afgelopen twee weken.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...