‘65.08% van de Bitcoin (BTC) miners zit in China’

Bitcoin (BTC) is een gewild (digitaal) goed. De computerkracht die opzoek gaan naar blocks met bitcoin beloningen groeit gestaag. Door het Proof of Work consnesus mechanisme moeten miners werk leveren voordat er nieuwe bitcoin vrij komt.

Maar hoe zit het eigenlijk met de verdeling van de fysieke locatie van de miners? Er staan een paar opvallende namen in de top 10.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cambridge

Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF), een onderzoeksinstelling van de Universiteit van Cambdrige, komt met een interactieve map waarop je kunt zien waar de meeste miners zitten.

Het platform laat de gemiddelde hashrate zien van de afgelopen maanden.

'65.08% van de Bitcoin (BTC) miners zit in China'

Bitcoin miners

Volgens Cambridge is dit de eerste website met deze data zo gevisualiseerd. Het geeft een duidelijk beeld over de verdeling van de actieve bitcoin mining hardware.

China staat met stipt op 1. Het land heeft zo’n 65% van de hashrate in handen. Op gepaste afstand volgen landen als de Verenigde Staten, Rusland en Kazachstan.

Nederland komt wel voor in het visuele gedeelte van het platform, maar (nog?) niet in de top 10.

De onderzoekers geven aan dat de data is gebaseerd op de geolocatie (of wel IP-adressen) van miners die zijn aangesloten bij BTC.com, Poolin of ViaBTC. .

'65.08% van de Bitcoin (BTC) miners zit in China'

Energie

Sinds september 2019 vertegenwoordigden BTC.com, Poolin en ViaBTC zo’n 37% van de totale mining capaciteit van het netwerk. Op termijn moet de dataset verder worden uitgebreid.

Dit project valt onder de CBECI. Dat is een poging om het energieverbruik van het bitcoin netwerk zo goed mogelijk in kaart te brengen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...