“Bitcoin miners gebruiken 0,6% tot 2,3% van alle elektriciteit in de VS”

2237 totale weergaven

Uit een nieuw onderzoeksrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) blijkt dat bitcoin miners in de Verenigde Staten tussen 0,6% en 2,3% van de totale elektriciteitsproductie van het land verbruiken.

Deze stijging van het elektriciteitsverbruik door deze sector wordt aan een aantal redenen toegeschreven. Zo is de mining markt an sich hard gegroeid. Ook het harde optreden van de Chinese overheid in 2021 tegen miners helpt mee. Als gevolg hiervan verhuisden veel bedrijven naar de VS. Ook zijn er in Texas en New York, twee staten met veel ongebruikte energie, grote nieuwe mining farms geopend.

Voor sommige beleidsmakers is dit een reden voor bezorgdheid. Ze zijn bank dat het elektriciteitsnet tijdens piekperioden in de problemen komt, en dat het zal resulteren in hogere elektriciteitsprijzen voor consumenten.

Het goede nieuws is echter: miners kunnen eenvoudig uitschakelen (in tegenstelling tot datacentra die wel constant online moeten staan). Hierdoor zijn er al regelingen getroffen waarbij miners betaald krijgen om (in extreme situaties) te stoppen met minen, terwijl het juist bijdraagt aan de stabiliteit van het lichtnet.

Verder zorgt het ook voor een zogenoemde base load, zodat er een buffer ingebouwd kan worden die nodig is bij de opwekking van zonne- en windenergie.

Het rapport kijkt echter vooral naar de zorgen en problemen die bitcoin mining zou brengen.

 

Een ander groot probleem komt voort uit de milieu-impact van bitcoin miners. Critici beweren dat het proof-of-work mechanisme zorgt voor buitensporige CO2-uitstoot. Ook hier zijn met praktijkvoorbeelden van gas flaring goede tegenargumenten te geven. Miners zijn tegelijk juist de aanjagers van het gebruik en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen.

Met de halving op komst (in april 2024), is nog maar de vraag hoe de dynamieken in de markt zich gaan ontwikkelen. Veel miners zullen plots minder winstgevend zijn, waardoor ze mogelijk (tijdelijk) moeten stoppen met hun activiteiten (totdat de bitcoinkoers stijgt, of er meer transactiekosten zullen worden betaald).

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsminers