Bitcoin miners kiezen tussen HODLing en AI-investeringen na halving

647 totale weergaven
|

Bitcoin-miners staan voor moeilijke keuzes na de halving in april 2024. Door halvering van hun inkomsten moeten ze beslissen tussen het vasthouden van Bitcoin in afwachting van prijsstijgingen, of het inzetten op kunstmatige intelligentie (AI) om nieuwe inkomsten te genereren.

Impact van de halving op Bitcoin miners

De halving van Bitcoin in april 2024 heeft de inkomsten van miners drastisch verlaagd. Bij elke halving wordt de beloning die miners ontvangen voor het verifiëren van transacties gehalveerd, waardoor het aanbod van nieuwe Bitcoin beperkt blijft en de inflatie van de munt onder controle wordt gehouden. Hoewel deze deflationaire maatregel in theorie de prijs van Bitcoin zou moeten verhogen, zorgt het op korte termijn voor financiële druk op miners.
Bedrijven zoals MARA Holdings, Riot Platforms en CleanSpark zien hun inkomsten per gemijnde blok halveren, waardoor ze minder winst maken. Dit dwingt de bedrijven om hun strategieën aan te passen om concurrerend te blijven in een markt waar de winstmarges steeds krapper worden.

HODL-strategie: gokken op toekomstige waarde

Sommige publieke miningbedrijven kiezen ervoor om de gemijnde Bitcoin vast te houden (ook wel “HODL” genoemd), in de hoop dat de waarde in de toekomst zal stijgen. Het idee achter deze strategie is simpel: door niet direct te verkopen, kunnen ze verliezen vermijden en profiteren van potentiële prijsstijgingen tijdens een bullmarkt. Wolfie Zhao, een analist van TheMinerMag, legt uit dat het vasthouden van Bitcoin miners de kans geeft om op lange termijn winst te maken zonder zich zorgen te maken over korte termijnprijsdalingen.
Toch brengt deze strategie risico’s met zich mee. Hoewel bedrijven zoals MARA en CleanSpark winstgevende operaties blijven draaien dankzij efficiëntere hardware en operationele optimalisaties, is er altijd het gevaar dat de prijs van Bitcoin zakt. Als dat gebeurt, kunnen de bedrijven geconfronteerd worden met aanzienlijke verliezen, vooral als ze schulden hebben gemaakt of nieuwe aandelen hebben uitgegeven om hun bedrijfsvoering te financieren.

AI-investeringen als alternatieve inkomstenbron

Aan de andere kant wenden sommige miningbedrijven zich tot kunstmatige intelligentie (AI) als een nieuwe bron van inkomsten. Core Scientific en TeraWulf hebben deze aanpak succesvol toegepast. Core Scientific, dat eerder dit jaar uit een faillissement kwam, zag zijn aandelenkoers stijgen met 272% na het afsluiten van miljardencontracten met het AI-bedrijf CoreWeave. TeraWulf heeft zijn aandacht ook verlegd naar AI-datacenters en zag een indrukwekkende koersstijging van 128% dit jaar.
Deze bedrijven erkennen dat de vraag naar AI-toepassingen enorm toeneemt, en investeren in infrastructuur om deze groeiende markt te bedienen. Door hun miningfaciliteiten te diversifiëren, proberen ze hun afhankelijkheid van Bitcoin te verkleinen en nieuwe inkomstenstromen te genereren die minder afhankelijk zijn van de volatiliteit van de cryptomarkt.

De toekomst van Bitcoin mining: HODL of AI?

De toekomst van Bitcoin mining lijkt onlosmakelijk verbonden met de vraag welke strategie het beste werkt in een snel veranderende markt. Miners die blijven vertrouwen op Bitcoin en blijven HODLen, hopen dat de waarde van Bitcoin blijft stijgen naarmate het aanbod afneemt. Tegelijkertijd kan de toenemende adoptie van AI een levenslijn bieden voor miners die hun activiteiten willen diversifiëren en zich minder afhankelijk willen maken van de grillen van de cryptomarkt.

Hoewel de huidige markt gunstig is voor AI-georiënteerde bedrijven, is de toekomst onzeker voor zowel de HODL-strategie als AI-investeringen. Zoals Ethan Vera, COO van Luxor Technology, waarschuwt: “In een stijgende Bitcoinmarkt is dit een extreem succesvolle strategie, maar als de Bitcoinprijs instort, zullen de verliezen catastrofaal zijn.”

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
bitcoin miningBTC

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...