Bitcoin miners verdienden al bijna 600.000 dollar aan Ordinals

Niet iedereen binnen de Bitcoin-gemeenschap is blij met de komst van Ordinals op de blockchain, maar voor de miners zorgt het wel degelijk voor een appeltje voor de dorst. Ordinals zorgen ervoor dat non-fungible tokens (NFTs) overwaaien van andere blockchains naar Bitcoin. Inmiddels wordt het door Ordinals zo druk op de blockchain, dat deze toepassing regelmatig tot wel 50 procent van de blokruimte inneemt.

74.000 NFTs op Bitcoin

Sinds de lancering van het project op 21 januari 2023 zijn er al bijna 74.000 NFTs op de Bitcoin-blockchain gepubliceerd. Hiermee haalden miners in totaal 574.000 dollar aan transactiekosten op, die ze normaal gesproken dus niet hadden ontvangen. Onder de NFTs op Bitcoin bevinden zich onder andere CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club afbeeldingen, die van Ethereum afkomstig zijn.

"De NFT-gemeenschap stapt over op Bitcoin, waar Ordinals daadwerkelijke schaarste aan de verzamelobjecten koppelt. Ik heb "The Blonde Don" BAYC #1624 op de meest schaarste en meest veilige blockchain ter wereld gepubliceerd en hem van Ethereum afgehaald met TeleBurn. Het is voorbij. Over. Deze komt niet meer terug naar Ethereum,' aldus Bitcoin-influencer Jason Williams.

Hoe is dit mogelijk?

Het Ordinals-protocol is mogelijk dankzij Segregated Witness (SegWit) en Taproot, twee softforks uit respectievelijk 2017 en 2021. De Segwit-softfork van 2017 maakte het bijvoorbeeld mogelijk om blokken van 4MB toe te voegen aan de blockchain van Bitcoin.

De Taproot-update zorgde voor een vergelijkbare verbetering door het mogelijk te maken om transacties samen te voegen en tegelijkertijd te verifiëren, zolang ze samen maar niet meer ruimte innemen dan de maximale blokgrootte van 4MB.

Dit maakt het op dit moment dus mogelijk data in de vorm van afbeeldingen en videos in Bitcoin-blokken op te nemen. De komst van Ordinals zorgt er in ieder geval voor dat er meer data op de Bitcoin-blockchain terechtkomt, want de gemiddelde blokgrootte nam begin februari toe van 1,5 tot 2MB naar 3 tot 3,5 MB.

Op sommige momenten neemt het Ordinals-protocol volgens BitMEX Research tot wel 50 procent van de blokruimte op de Bitcoin-blockchain in. Voor mining-bedrijven is dit volgens Marc van der Chijs een welkome verandering, want het zorgt dus zeker voor extra omzet.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....