Bitcoin miners verdienden in totaal al $50 miljard

Bitcoin miners hebben sinds het allereerste bitcoin block ongeveer 37% winst gemaakt over hun werk. Dat blijkt uit schattingen van on-chain analysebedrijf Glassnode.

Miningverdiensten

Het bedrijf suggereert dat miners sinds 2010 meer dan $50 miljard hebben verdiend aan de block reward. Dat getal bestaat uit zowel de subsidie (die elke vier jaar in bitcointermen halveert) én de som van de transactiekosten.

Huh, 2010? Ja inderdaad, tussen het Genesis Block en 2010 was de koers van bitcoin nog $0. Daardoor maakten ze miners in wezen nog geen omzet of winst.

Volgens Glassnode is het inkomen voor de miners bijna 40% hoger dan hun geschatte kosten. Ze zouden $36,6 miljard aan kosten hebben gemaakt om deze $50 miljard te verdienen.

Belangrijk detail is dat je de kosten van het minen van álle bitcoin niet kunt berekenen of verifiëren. Toch heeft Glassnode hier een manier voor gevonden om dit orde grootte in kaart te brengen. Ze genereren een cijfer met behulp van twee statistieken: de Thermocap en Transaction Fees.

De Thermocap is de cumulatieve som van het aantal gemaakte coins vermenigvuldigd met de spotprijs op dat moment.

In een uitgebreid artikel uit maart legde Glassnode de nuances achter de berekeningen uit:

“In dit model kunnen de Thermocap en Transaction Fees worden beschouwd als de gerealiseerde inkomsten door mijnwerkers, terwijl de Difficulty Production Cost worden beschouwd als de totale inputkosten voor de mining.”

Lees vooral het hele rapport dus voor meer inzichten achter de berekeningen en termen. De conclusie voor nu: de totale winstmarge voor miners is geschat op ruim $13 miljard, wat 37% is van de geschatte kosten.

Onderstaande grafiek laat de drie statistieken zien, met in groen de cumulatieve omzet, in rood de productiekosten en dan in blauw de winstmarge van miners.

Bitcoin miners verdienden sinds 2010 in totaal al $50 miljard

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...