Bitcoin Mining Council ontkracht verhaal van 23 politici over energieverbruik

Dat bitcoin slecht zou zijn voor het milieu, wordt meer dan vaak door criticasters beweerd. Een weerwoord is een stuk schaarser, maar toch heeft Michael Saylor en consorten een poging gedaan. De Bitcoin Mining Council (BMC) publiceert vandaag een reactie.

Reactie op politiek

De BMC is vorig jaar in het leven geroepen na de uitlatingen van Elon Musk. Zijn claim was dat bitcoin slecht zou zijn voor het milieu. Sindsdien steken tal van mining bedrijven de koppen bijeen om het tegendeel te bewijzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het council reageert deze keer op een brief van een reeks Amerikaanse congresleden. Een 23-tal politici schreef aan Michael Regan van het Environmental Protection Agency over de vermeende vervuiling en uitstoot van bitcoin miners.

De BMC aan de hand van Saylor reageert in een brief:

"Helaas is de brief gebaseerd op verschillende misvattingen over bitcoin en het minen van digitale activa, die eerder door bitcoin miners of andere industrieën zijn ontkracht."


Bitcoin Mining Council ontkracht verhaal van 23 politici over energieverbruik

Misvattingen

In totaal reageren ze op 8 misvattingen. Kort gezegd komt het hier op neer:

  • Er zit een verschil tussen een datacenter en een elektriciteitscentrale. Dit verschil wordt volledig genegeerd in de brief. Datacentra zijn bticoin miners of de servers van bijvoorbeeld Amazon. Een elektriciteitscentrale is de plek waar de energie wordt opgewerkt, die vervolgens door datacentra wordt gebruikt.
  • Er zitten weinig verschillen tussen een "digitale asset mining-faciliteit" en datacenters die worden beheerd door Google of Apple.
  • Er zijn datacentra met een workload aan blockchain-gerelateerde activiteiten, terwijl anderen eigendom zijn van techreuzen zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure. Dit censureren is niet praktisch.
  • Regelgevende instanties zouden van iedere 'power generating facilitities' moeten eisen om zich aan de lokale regels te houden.
  • De EPA (en andere wethandhavers) moeten ook (!) alle datacentra verplichten om zich aan de regels te houden, ook als ze dus geen CO2 uitstoten.
  • Als een datacentra te veel herrie maakt, moeten operators gedwongen worden om zich aan de lokale regels te houden.
  • De exploitant van een datacenter (of dit nu bitcoin miners zijn of andere soorten chips) moet dit e-waste op een milieuvriendelijke manier afvoeren. In praktijk blijkt dit overigens nauwelijks een issue te zijn.
  • Als een datacentrum zich aan alle regelgeving houdt, dan moet het niet uitmaken wat de 'computational workload' is.

Als je het helemaal samenbrengt tot twee zinnen, komt de reactie op het volgende neer:

"Bitcoin miners gebruiken net als datacentra van techreuzen elektriciteit. De mate van groenheid ligt bij de energiecentrales die de elektriciteit opwekken. Als iedereen zich aan de regels houdt, is er niets aan de hand. Een verbod is niet praktisch."

58% groen

Bij punt 7, over het vermeende e-waste, verwijzen de auteurs naar Alex de Vries. De Nederlander poogt al jaren om FUD te verspreiden over bitcoins voetafdruk. Lees vooral het hele rapport om de argumentatie tegen de naïeve uitlatingen van De Vries te lezen.

Bitcoin Mining Council ontkracht verhaal van 23 politici over energieverbruik
Bitcoin Mining Council ontkracht verhaal van 23 politici over energieverbruik

Darin Feinstein, samen met Nic Carter en Saylor ondertekenaar van de brief, vat het als volgt samen:

Vorige week maandag brachten ze ook al een nieuw rapport uit. De helft van de wereldwijde mining-power (100.9 exahash) is aangesloten bij de BMC. Belangrijke bevinding is dat 58% van de energie die wordt gebruikt voor mining sustainable is.

Heb jij de dynamieken in de miningmarkt nog niet helemaal duidelijk? Lees dan ook eens onze longread:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining