Bitcoin mining van hobbyproject tot een serieuze industrie

De afgelopen twaalf jaar is het Bitcoin-ecosysteem flink gegroeid en ook bitcoin-mining is inmiddels een serieuze business. Van stiekem minen op zolder bij mama thuis tot een ware miljardenindustrie. Het is snel gegaan met bitcoin.

Je kunt het je bijna niet meer voorstellen dat je in de begindagen gewoon met huis-tuin-en-keuken apparatuur bitcoin kon minen. Op dit moment ligt de hash rate van bitcoin op ongeveer 132 EH/s. Net als de bitcoin koers is de hash power ook flink gestegen dit jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Steeds meer grote bedrijven doen mee met bitcoin-mining

Beursgenoteerde bedrijven investeren niet alleen in bitcoin zelf, ook de mining-industrie profiteert van de enorme aandacht die bitcoin nu krijgt.

Whit Gibbs, host van de Hashr8 podcast, geeft in een interview met Cointelegraph aan dat een aantal grote bedrijven flink investeren in bitcoin-mining. Het meest voorname voorbeeld hiervan is Fidelity. Zij hebben niet alleen enorme mining-operaties opgezet, maar investeren ook in onderzoek en educatie binnen de industrie.

Een andere grote partij die zich actief bezighouden met mining is Horizon Kinetics. Dit is een investeringsmaatschappij die is opgericht in 1994 en vooral investeert met een blik op de lange termijn. Tegendraads, lange termijn en op basis van fundamentals, dat is hoe Horizon Kinetics zichzelf omschrijft.

Ook overheden doen mee aan het feestje

De reputatie van bitcoin is de afgelopen jaren een stuk beter geworden. Dat heeft ertoe geleid dat ook overheden serieus naar bitcoin zijn gaan kijken.

Portugal heeft bijvoorbeeld hele gunstige belastingregels voor bitcoin en mining in de wetgeving opgenomen om de industrie een platform te geven. Als bitcoin een groot succes wordt, dan is dat natuurlijk alleen maar goed voor Portugal.

Meer richting het oosten is ook Kazachstan actief bezig om bitcoin te omarmen. Het land heeft op dit moment 13 bitcoin-mining operaties opgezet en daar komen er op korte termijn nog vier bij. Bitcoin is al lang niet meer dat geld voor internetgekkies en criminelen. Langzaam wordt de wereld wakker.

Lees ook: Bitcoin beurzen doen goede zaken in november: $289 miljard aan volume

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....