Bitcoin mining moeilijkheidsgraad zakt voor het eerst in 2022

De moeilijkheidsgraad voor bitcoinmining is voor het eerst in 2022 gezakt. Het gaat om een daling van 1,5 procent, waarmee voor de eerste maal sinds november 2021 een negatieve aanpassing van de moeilijkheidsgraad heeft plaatsgevonden.

De daling volgt op een opeenvolging van zes verhogingen waarmee de moeilijkheidsgraad en de hashrate op een all-time high stonden. De gemiddelde hashrate over de afgelopen twee weken viel naar 197,19 exahash per seconde (EH/s). Waarmee de gemiddelde bloktijd op 10 minuten en 9 seconden uitkwam. Als resultaat daarvan neemt de moeilijkheidsgraad de komende 2.016 blokken met 1,5 procent af.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dynamische moeilijkheidsgraad is sleutel voor succes bitcoin

De dynamische moeilijkheidsgraad maakt bitcoin tot één van de meest bijzondere 'grondstoffen' om in te investeren. Je moet je voorstellen dat er bij een plotselinge verdubbeling van de goudprijs enorme hoeveelheden kapitaal richting het mijnen van goud gaan. Wat ongetwijfeld voor een toename van de goudhoeveelheid zorgt.

Zodra de goudprijs een flinke stijging vertoont, komt er ook meer goud op de markt. Voor bitcoin werkt dat anders en dat zorgt voor een interessante dynamiek. Het is vrijwel onmogelijk om significant van het uitgifteschema van bitcoin af te wijken.

"De proof-of-work moeilijkheidsgraad wordt bepaald door een bewegend gemiddelde van een aantal blokken per uur. Als die te snel worden geproduceerd, dan neemt de moeilijkheidsgraad toe", aldus Satoshi Nakamoto in de Bitcoin white paper.

Over de afgelopen 2.016 blokken werden blokken te langzaam geproduceerd met een gemiddelde bloktijd van 10 minuten en 9 seconden. Als gevolg daarvan is de moeilijkheidsgraad gedaald en hebben miners het de volgende 2.016 blokken weer iets makkelijker.

Enige daling moeilijkheidsgraad van 2022?

Volgens Denver Bitcoin, een bekend binnen de bitcoin mining industrie, kan de correctie van 1,5 procent voor de moeilijkheidsgraad weleens de enige van 2022 blijken.

Volgens Denver Bitcoin verwachten de meeste experts voor dit jaar nog altijd een hashrate van 300 EH/s, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad nog flink zal toenemen dit jaar.

Een correctie van 1,5 procent voor de moeilijkheidsgraad valt in het niet bij de duistere periode van mei tot juli 2021. Destijds zorgde een Chinees verbod op mining voor een ware leegloop van het netwerk en een hashrate die in rap tempo kelderde. Het duurde echter niet lang voordat de meeste miners een nieuw thuis vonden en de hashrate herstelde.

De bitcoin mining industrie is in toenemende mate een extreem competitieve markt, waarbij ook techgiganten als Intel inmiddels het toneel betreden. We moeten nog afwachten of de hashrate dit jaar daadwerkelijk de voorspelde 300 EH/s aantikt, maar die kans is meer dan aanwezig.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....