Russische oliegigant Gazpromneft start Bitcoin mining in Siberië

Het Russische olieconglomeraat van Gazprom oriënteert zich op de Bitcoin mining markt. De dochteronderneming heet Gazpromneft en ze openen een speciale locatie in Siberië.

Bitcoin mining

Het minen van bitcoin gaat plaatvinden op een van de plekken waar ze momenteel olie uit de grond halen. Hierdoor openen ze een heel nieuw marktsegment. Illiquide of onverkoopbare resources kunnen zo worden omgezet in elektriciteit en dus in bitcoin. Zo levert het toch nog een zakcentje op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gazprom heeft de Russische overheid als aandeelhouder. Het is het grootste gas- en oliebedrijf van het land. Wereldwijd gezien is Gazpromneft de tiende grootste olieproducent. Het bedrijf heeft verschillende gigantische projecten van gasleidingen geleid, zoals de Nord Stream en de South Stream. Hiermee kunnen ze het Russische gas naar Europa brengen.

De mining locatie is gelegen in de regio Khanty-Mansiysk in het noordwesten van Siberië. De CO2 die vrijkomt bij het boren naar olie is doorgaans een blok aan het been voor oliemaatschappijen.

Ze moeten soms namelijk gas affakkelen, wat dan in de atmosfeer terecht komt. Dit kan resulteren in enorme boetes, schrijft Coindesk. Bitcoin mining geeft toch nog een nut aan deze voorheen ‘nutteloze’ grondstoffen.

Omzetten gas in Bitcoin

Door het om te zetten in elektriciteit (die doorgaans niet zomaar even kan worden geleverd aan het publieke stroomnet), kan het bedrijf tóch winst maken.

Hiermee volgt Gazpromneft het voorbeeld van de Noord-Amerikaanse bedrijven zoals Upstream Data en Crusoe Energy Systems. Ook het Noorse Equinor is met een soortgelijk project bezig.

Een woordvoerder van het bedrijf laat wel weten dat Gazpromneft niet van plan is om zelf te gaan minen. Ze gaan de energiebronnen openstellen voor miners die op de locatie bezig willen. Er is in de herfst al een kleinschalig project opgestart met het mining bedrijf Vekus.

Zij plaatsten een container met 150 Antminer S7’s op de locatie. Binnen een maand verdienden ze volgens Forklog 1,8 bitcoin (BTC) met 49.500 kubieke meter gas.

Soortgelijke plannen

Er zijn meer initiatieven die rondom Bitcoin mining een nieuw business model bedenken. Genesis Mining lanceerde eerder deze maand een pilot project waarin ze een stapje verder gaan dan het ‘omzetten van elektriciteit in hashes’. Ze gaan het minen van bitcoin koppelen aan het verbouwen van gewassen. Om precies te zijn gaan ze de warmte inzetten voor plantenkassen in Boden, Zweden.

Ook de staalfabriek CC Metals & Alloys (CCMA) gaat zich bezig houden met het minen van bitcoin. Het bedrijf is eigendom van de Oekraïense oligarch Ihor Kolomoisky en zijn zakenpartner Hennadiy Bogolyubov. De locatie in het Amerikaanse Kentucky was al een poosje gesloten, maar met het minen van cryptovaluta zien ze een nieuwe markt.

Hup Bitcoin

We spraken al eens in onze Hup Bitcoin podcast met Hans Looman over deze ontwikkeling. Hij is actief bij Link Global Technologies en is regelmatig op de werkvloer bij mining rigs te vinden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Onze klanten zijn mining bedrijven en wij leveren allereerst energie aan ze. We bezitten namelijk enkele olie – en gasvelden of hebben lucratieve contracten met energiebedrijven. Die overtollige energie verkopen we aan miners. In sommige gevallen nemen we 100% energie én de operatie om in te zetten voor Bitcoin mining’.[/penci_blockquote]

Luister hier naar de aflevering:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer