Bitcoin-miningsector groeit met $4 miljard na AI-overeenkomst, volgens JPMorgan

1054 totale weergaven
bitcoin BTC mining

De bitcoin (BTC) mining sector mag een golf van investeerders verwachten na de deal van Core Scientific (CORZ) met kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf CoreWeave. Dat staat in een onderzoeksrapport van JPMorgan (JPM).

Bitcoin mining sector

De bank merkt op dat de totale marktkapitalisatie van de veertien mining bedrijven die het volgt, met 22% of $4 miljard is gegroeid sinds de aankondiging. Die groei staat tegenover een daling van 7% voor bitcoin en een stijging van 3% voor de S&P 500 aandelenindex. Core Scientific heeft eerder deze maand een deal van 200 megawatt (MW) getekend getekend met het cloud computing bedrijf. Zij leveren computerkracht aan kunstmatige intelligentie berekeningen. Het nieuws over de deal zorgde voor een herwaardering van de bitcoin miningsector, beleggers ontvingen het nieuws zeer positief.

Dit is een weerspiegeling van de “alternatieve en winstgevende gebruiksmogelijkheden voor mining faciliteiten en de schaarste en waarde van stroomtoegang,” schrijven de analisten Reginald Smith en Charles Pearce van JPMorgan. Volgens hen bevestigt de deal van Core Scientific de betrouwbaarheid van de sector en versnelt het de beweging dat miners diversifiëren naar high-performance computing (HPC) programma’s.”

Iris Energy best gepositioneerd

Van Iris Energy (IREN) verwacht de analisten dat het beter gaat presteren dan de miningsector in het algemeen. Ze zijn het beste gepositioneerd want ze beschikken over overtollige stroomcapaciteit en ze zijn niet alleen afhankelijk van de bitcoin mining activiteiten.

Iris Energy was namelijk vroeg met het omarmen van de HPC-trend en draait al grafische verwerkingseenheden (GPU’s) in zijn faciliteiten, aldus de bank. Het bedrijf heeft een bewezen staat van dienst in het bouwen en leveren van datacenters van hoge kwaliteit op tijd en heeft toegang tot een behoorlijke hoeveelheid stroom.

Het neutraal beoordeelde Cipher Mining (IFR) heeft aantrekkelijke stroomkosten en een sterke operationele geschiedenis, maar heeft een kleiner stroomaanbod dan Iris Energy, oordelen de analisten van JPMorgan. Riot Platforms (RIO), dat volgens de JPMorgan analisten ook gaat overpresteren, “blijft volledig toegewijd aan bitcoinmijnbouw,” en heeft niet veel interesse getoond in HPC ondanks de overvloed aan stroomcapaciteit.

Bij Marathon Digital (MARA) is het de verwachting dat het gaat onderpresteren ten opzichte van de rest van de miningmarkt. Zij en ook het neutraal beoordeelde CleanSpark (CLSK) “zijn de duurste op basis van ondernemingswaarde tot geactiveerde stroom,” aldus het rapport.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...