Bitcoin NVT indicator springt voor het eerst sinds zomer 2021 op groen; het einde van de bearmarkt?

Bitcoin (BTC) heeft een aantal flinke tikken gekregen de afgelopen dagen, maar lijkt nu een gebied te betreden die over het algemeen het einde van een bear-fase betekent. De Network Value to Transaction (NVT) is op groen gesprongen en dat wijst op een omdraaiing van de trend.

Let op! Dit soort modellen of statistieken bieden geen garanties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analist Charles Edwards heeft dat ook ontdekt en geeft aan dat we in de "waarde zone" zitten, waarmee hij wil zeggen dat bitcoin kopen in deze zone in het verleden een goed rendement heeft opgeleverd.

Het is tijd voor bullish prijsactie

Vlak voor de opening van Wall Street heeft bitcoin het wederom zwaar en komen we angstaanjagend dichtbij de gevreesde 30.000 dollar. Wat onder andere het gemiddelde bedrag is waarvoor MicroStrategy hun bitcoin hebben gekocht.

Als we de meeste on-chain analisten moeten geloven dan hadden we echter al lang al een opwaartse koersbewegingen gezien moeten hebben. Alle indicatoren staan al tijden op groen, maar bitcoin lijkt zich daar weinig van aan te trekken.

Wat de meeste analisten het idee geeft dat de huidige neerwaartse prijsactie eerder het gevolg is van een overreactie van de markt, dan dat het gaat om een daling met een fundamentele reden. De NVT-indicator ondersteund dat verhaal dus.

Hoe werkt de NVT-indicator?

De NVT-indicator is een hulpmiddel om het koersverloop van bitcoin te voorspellen die is ontwikkeld door Willy Woo en ondernemer Dmitry Kalichkin. Om tot een waarde te komen neemt de indicator de marktwaarde van bitcoin in verhouding met het dagelijkse on-chain transactievolume.

Zo kan de NVT-indicator aangeven of het prijsgedrag van bitcoin zich daadwerkelijk verhoudt tot de activiteit op de blockchain. Op het moment van schrijven geeft de indicator een score aan die betekent dat we dicht bij een bodem zitten of die zelfs al bereikt hebben.

De afgelopen twee jaar hebben we alleen in de zomer van 2021 - na het Chinese verbod op mining - en in maart 2020 - tijdens de coronacrash - een groen signaal gekregen van de NVT-indicator. En we weten allemaal wat er daarna is gebeurd. Wat dat betreft is het een goede voorbode voor wat ons te wachten staat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....