Bitcoin on-chain: lage omloopsnelheid, koopdruk van stablecoins blijft uit

Data Dinsdag: onze wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant.

Vandaag: de omloopsnelheid van bitcoin, de afwezige verkoopdruk van miners en een uitblijvende koopdruk door stablecoins.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omloopsnelheid van Bitcoin

De eerste opvallende indicator is de velocity van bitcoin over de jaren heen. Dit is een getal die aangeeft hoe snel en hoe hard de bitcoin over het netwerk heen gaan. Worden er veel transacties verstuurd en gaat dat in een hoog tempo? Dan neemt de omloopsnelheid van het geld ook toe.

Deze informatie kunnen we ook heel mooi over Bitcoin analyseren, door data uit de blockchain te halen. Het blijkt dat de omloopsnelheid momenteel nog erg laag is.

Suggereert onderstaande grafiek dat de top van de prijs nog niet in zicht is? Vergeleken met eerdere bullruns is dit getal namelijk nog erg laag.

Bitcoin on-chain: lage omloopsnelheid, koopdruk van stablecoins blijft uit

Miners houden zich koest 

Ten tweede kunnen we, net als vorige week, stellen dat de miniers momenteel níet voor extra verkoopdruk zorgen. Onderstaande grafiek laat de 'All Miner to All Exchange Flow' zien. Het is duidelijk: als we naar álle miners kijken, en naar wat zij naar beurzen toesturen, dan is deze waarde ongekend laag!

Bitcoin on-chain: lage omloopsnelheid, koopdruk van stablecoins blijft uit

Dat is ook goed te zien op onderstaande grafiek. Dit is de totale outflow gemeten in bitcoin. Deze outflow, of uitstroom, is veel lager dan tijdens de eerdere cycli waarin de koers steeg. Miners zijn momenteel hun zuurverdiende bitcoin aan het hodlen. Zij zien schijnbaar nog geen reden om te (moeten) verkopen.

Bitcoin on-chain: lage omloopsnelheid, koopdruk van stablecoins blijft uit

Vraag en Aanbod

De prijs van bitcoin is logischerwijs het gevolg van het principe van vraag en aanbod. En ook dit is in de gaten te houden met on-chain analyse. Hoeveel dollars aan stablecoins staan er op beurzen om in de markt te stappen? En hoeveel bitcoin is er aanwezig bij deze exchanges om verkocht te worden.

Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, geeft op Twitter duiding. Hij merkt twee dingen op:

  1. Er is veel bitcoin (omgerekend in dollarwaarde) op spotbeurzen ten opzichte van de waarde van de stablecoins. Hierdoor zou je kunnen opmerken dat de 'verkoopdruk' momenteel hoog is.
  2. De marktkapitalisatie van bitcoin is te groot om omhoog te kunnen door enkel deze stablecoins. 

Volgens de on-chain analist kan het dus nog wel even duren voordat er een nieuwe run omhoog zal plaatsvinden. De stablecoins op de beurzen geven hier in ieder geval géén aanleiding toe.

Ook ziet hij dat er geen significante instroom is van dollars op de spotmarkt. De premiums van de GBTC en QBTC fondsen zijn nog steeds negatief. Ook de premie op de Coinbase prijs is nog steeds erg laag.

Gezien de Amerikaanse beurs in het verleden dé plek was om grote hoeveelheden (lees: miljarden dollars aan) bitcoin te kopen, was hier regelmatig een premium aanwezig ten opzichte van andere exchanges.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!