‘Bitcoin is on-chain gemiddeld $24.156 waard’

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

1. Network to Value ratio (NVT)

De Network-to-Value indicator is in 2017 ontworpen door Willy Woo en Chris Burniske.

Het is de verhouding tussen de totale waarde van de bitcoin markt (market cap) en de totale waarde die per dag over het netwerk wordt verstuurd (transactiewaarde).

Stijgt de ratio, dan betekent dat de marktwaarde sneller stijgt dan de waarde die over het netwerk verstuurd wordt. Hoe sneller dit stijgt hoe dichtbij de oververhitte top.

Daalt echter de ratio, dan betekent dat het transactievolume sneller stijgt dan de market cap. Hoe lager, hoe dichter de markt in overkochte regio's komt.

Zondag 13 februari was er met een waarde van 91 een uitschieter om de dagen erna weer tussen de 19 en 28 te rangen.

'Bitcoin is on-chain gemiddeld $24.156 waard'
NVT ratio afgelopen 12 maanden, bron: Glassnode

2. Realized Cap

De gerealiseerde waarde (realized cap), in 2018 ontworpen door Nic Carter en Antoine Le Calvez, is het totaal aan alle bitcoin on-chain en daar de laatste bekende waarde van.

Is door de blockchain geregistreerd dat je ooit voor 60 euro bitcoin kocht, en je hebt dit beetje altijd vastgehouden, dan is de gerealiseerde prijs van dat beetje bitcoin nog steeds 60 euro.

Van al die beetjes bitcoin tel je de waarde op en de totale som daarvan is de realized cap. De huidige realized cap is 458 miljard dollar. Dat resulteert in een gerealiseerde prijs van ~$24.156 per bitcoin. Dat is de realized cap gedeeld door het totaal aantal gedolven bitcoin (~18,96 miljoen btc)

Voor alle duidelijkheid: de gerealiseerde prijs on-chain is een andere metric dan de huidige marktprijs (marktprijs maal gedolven voorraad = market cap).

'Bitcoin is on-chain gemiddeld $24.156 waard'
Realized cap afgelopen 12 maanden, bron: Glassnode

Historisch gezien zijn er overigens momenten geweest dat deze gerealiseerde prijs onder de marktprijs lag (zwarte lijn onder oranje lijn).

De laatste keer was op Black Thursday op 12 maart 2020, toen alle koersen inklapten vanwege onzekerheid over covid 19.

'Bitcoin is on-chain gemiddeld $24.156 waard'

3. HODL Waves

Hodl Waves, een metric in 2018 ontworpen door Dhruv Bansal, is een indicator die elk beetje bitcoin classificeert naar leeftijd. Elk golf staat voor een cluster van beetjes bitcoin van een bepaalde leeftijd.

Het afgelopen jaar is de leeftijdsgroep 1 tot 2 jaar flink toegenomen (16% van alle bitcoin on-chain). Dus dat betekent dat er relatief meer bitcoin die sinds medio februari 2020 en februari 2021 is gekocht wordt vastgehouden.

Ook het leeftijdscohort 3 tot 5 jaar is toegenomen naar ~15%. Dat zijn munten die tussen februari 2017 en februari 2019 zijn gekocht.

'Bitcoin is on-chain gemiddeld $24.156 waard'
Hodl Waves afgelopen 12 maanden, bron: Glassnode

Kijken we naar de actuele vraagzijde, dan zien dat de accumulatiedrift van whales en kleine vissen tijdelijk was afgekoeld is. Beleggers zijn voorzichtig in het huidige macro-geweld (Rusland Oekraïne conflict, Canada impasse en Federal Reserve FOMC vergadering medio maart)

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.