3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. Bitcoin mining inkomsten

Het monetaire stelsel van bitcoin zit bijzonder ingenieus in elkaar. Bedrijven zetten hun mining hardware in om het volgende block met daarin 6,25 bitcoin te mogen minen.

Conform het consensus mechanisme genaamd Proof of Work strijden zij om de volgende zak met satoshi's.

Het is een open strijd tussen mining bedrijven die hun rekenkracht bovendien inzetten om het netwerk te beveiligen.

Die rekenkracht is sinds juli weer aan een opmars bezig (de trend van de onderste, stijgende paarse lijn).

Het is ook een winstgevende activiteit want miner verdienen gemiddeld 40 miljoen dollar per dag. Deze totale som is het dagelijkse 'veiligheidsbudget' van het bitcoin netwerk.

Dat blijkt uit een berekening van Glassnode, die data op de bitcoin blockchain clustert.

De stijgende inkomsten in dollars zijn simpelweg te verklaren door de stijgende bitcoin prijs in dollars.

Analist Dylan LeClair komt nog met een andere rekensom waaruit we kunnen concluderen: tegen de huidige stroom - en bitcoin prijs is deze business behoorlijk winstgevend.

Leuk feitje: de totale kosten van het bitcoin netwerk sinds 2009 worden geraamd op 30,8 miljard dollar, terwijl de totale waarde momenteel op circa ~900 miljard dollar ligt.

Het herstel van de mining business heeft circa 120 dagen geduurd.


2. Bitcoin bezitters op winst

LeClair komt met een ander leuk feitje die eens te meer duidelijk maakt dat bitcoin bezitters de wind in de zeilen hebben.

Uit zijn on-chain berekening blijkt dat ~86% van de bitcoin in circulatie virtueel op winst staat tegen de huidige koers.

Waarbij met name belangrijk is, wat Checkmate toevoegt, hoe de koers is hersteld sinds de dips bij ~$29.000 (21 juli) en ~$39.000 (22 september).

3. Network Value to Transactions (NVT)

De indicator Network Value to Transactions-ratio (NVT) meet de relatie van de bitcoin prijs tot de (totale) waarde die over een bepaalde periode over het netwerk verstuurd is.

Een historisch mechanisme in relatie tot de prijs: daalt de NVT-ratio, dan stijgt de prijs en stabiliseert de NVT-ratio.

Momenteel daalt de NVT en stijgt de prijs, maar de NVT blijft dalen (de rode pijlen in de onderstaande grafiek).

Dus de netwerkwaarde blijft achter bij het stijgende transactievolume, wat volgens deze analist een bullish signaal kan zijn.

Met andere woorden: een dalende NVT leidt tot (weer) een stijgende prijs, maar of dat uitkomt is geen wet van Meden en Perzen.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...