Bitcoin koers breekt door $41.000, ruim $200 miljoen aan liquidaties

379 totale weergaven

De bitcoinkoers speelt vandaag met het $40.000 level. Afgelopen nacht schoot de koers naar $41.694 om plots daarna te zakken naar $38.866.

Om deze woensdagochtend naar $40.500 te stijgen om snel daarna weer te dalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Liquidaties

Deze plotse stijgingen en dalingen hebben tot gevolg dat er verliezen worden geleden op de derivatenmarkten.

Op die markten 'gokken' handelaren door middel van futures, swaps en opties op de toekomstige koersen van cryptocurrency's. Een futurecontract kent één winnaar en één verliezer, afhankelijk van de 'gok'.

Uit liquidatiedata van Coinglass blijkt dat handelaren circa 208 miljoen dollar verlies hebben geleden de afgelopen 24 uur. Dat waren in eerste instantie vooral handelaren aan de shortzijde (speculerend op een lagere koers in de toekomst) die verlies leden door die pump boven de $41.000.

Marktexpert Laurent Kssis van CEC Capital zegt tegenover Coindesk:

'In trage en bearish markten market makers de neiging om systematisch short te gaan, dat wil zeggen dat ze spots en futures verkopen. Zodra er een piek optreedt zoals deze pump boven $41.000, bestaat het risico dat de beurzen om meer marge vragen en daarom lopen market makers het risico te worden geliquideerd. Om dat te voorkomen, duwen market makers de markt omlaag, door opnieuw short te gaan'.

Interesse op dieptepunt

Een van de problemen is dat er onder retail beleggers minder interesse lijkt te zijn in de koers.

Het zoekwoord 'bitcoin' heeft op Google Trends een score van '19' in de week tussen 13 en 19 maart. Dat is de laagste zoekscore sinds december 2020.

Dat de interesse is verminderd, is minder gunstig voor bitcoin want die heeft vraag nodig om de prijs te doen stijgen.

Bitcoin koers breekt door $41.000, ruim $200 miljoen aan liquidaties
bron: Google Trends

Deze lage interesse heeft logischerwijs lager spot handelsvolume tot gevolg. De markt is behoorlijk afgekoeld, zo blijkt uit cijfers van Skew.

Bitcoin koers breekt door $41.000, ruim $200 miljoen aan liquidaties
bron: Skew

Op macroniveau is er bovendien ook angst onder beleggers. Analist Plan B somt een paar oorzaken waarom de koers momenteel ~60% onder zijn befaamde stock-to-flowmodel handelt.

Hij noemt het Chinese verbod op bitcoinmining, de vrees dat centrale banken de beleidsrentes gaan verhogen en het huidige Oekraïne Rusland conflict als oorzaken.

Vanavond is er een vergadering van de Amerikaanse centrale bank (FOMC meeting), waar voorzitter Jerome Powell zijn monetaire beleid gaat aankondigen voor dit jaar.

Tot die tijd is het afwachten, want de koers schommelt nog steeds 'veilig' tussen de $35.000 en $46.000. Pas als de koers deze onder - of bovenkant weet te breken, is er sprake van een nieuwe fase, ziet ook analist Plan C.

De komende weken moet duidelijk worden of de koers capituleert of juist meer vertrouwen gaat tanken richting de $50.000.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...